Osobliwe wzornictwo w połączeniu z najwyższej jakości surowcami daje synonim marki Tanucci. Owocem tej włoskiej manufaktury jest produkcja garnków miedzianych, która trwa od wieków. Wyjątkowość i prestiż ich kształtów, a także ogromny szacunek dla jakości daje gwarancję długiej użyteczności ich miedzianych wyrobów.
Włoska firma ma ogromny szacunek dla rzemieślników, którzy od wielu wieków wykonywali tego typu naczynia, dlatego jest to dla nich wzór, który utrwalają do dzisiaj. Miedź jest dostarczana do nowoczesnych procesów produkcyjnych, tak aby stare rzemiosło współgrało z obecnym podejściem do wytwarzania naczyń z miedzi.
Kuźnia położona nad rzeką Aso z hydraulicznymi kołami, piecem do topienia i młotami była jedną z najstarszych form rzemiosła na ich terenie. Kamieniołomy miedzi, które wywodzą się z nich od czasów starożytnych, służyły do tworzenia tradycyjnych narzędzi, wzorowanych na uderzeniach młotków przez kotlarzy z całych Włoch. W ten sposób nabrały kształtu i życia dzbanki używane przez babcie do zbierania wody u źródła oraz w bojlerach, w których przyrządzano pyszne tradycyjne potrawy.
Miedź, spośród wszystkich metali używanych w kuchni, jest tym, który dzięki swoim właściwościom oferuje i gwarantuje najlepsze gotowanie potraw. Ci, którzy chcą oddać się tworzeniu najbardziej zróżnicowanych i spersonalizowanych potraw, bez wątpienia preferują ją ze względu na jej wrodzone walory.
1 - Zaletą rozprowadzania równomiernego ciepła, od dołu do ścian, jest sekret utrzymania autentycznych smaków i niezmienionych właściwości odżywczych żywności.
2 - Stałe utrzymywanie ciepła sprawia, że naczynia nie przyklejają się do dna.
3 - Szybsze gotowanie niż aluminium i stal przekłada się również na znaczne oszczędności energii.
4 - Wreszcie ci, którzy gotują z miedzianymi garnkami, zapewniają satysfakcję przy kuchence i prestiż przy stole ze względu na ich estetyczny wygląd.
Pomimo pieca do topienia i młotów, które ustąpiły nowoczesnym procesom produkcyjnym, każdy produkt nadal jest indywidualnie wykańczany przez ich kotlarzy. Identyfikuje to harmonia kształtów i uderzenia, które upiększają oraz identyfikują kreacje Tuccini. Cynowanie wewnętrzne ma za zadanie zapobiegać korozji kwaśnej żywności na miedzi. Welon blaszany nakłada się ręcznie na pojemnik, odpowiednio podgrzany. Ta metoda cynowania jest tą, która gwarantuje najlepsze wyniki pod względem zwartości stopu w obliczu szoków termicznych spowodowanych gotowaniem żywności.
Utrzymanie
KONSERWACJA WEWNĘTRZNA
Przy pierwszym użyciu zaleca się zagotowanie wody w garnku. Aby garnek zachował się przez długi czas, należy unikać umieszczania garnka na kuchence lub piekarniku bez warstwy oleju lub tłuszczu. Należy również unikać używania ściernych gąbek lub metalowych kadzi, które mogą zarysować puszkę (w związku z tym zalecane są drewniane kadzie).
Do czyszczenia wnętrza narzędzia wystarczy użyć gorącej wody i płynnych detergentów. W przypadku przypaleń potraw na dnie (z powodu błędów gotowania) należy pozostawić naczynie w łazience z gorącą wodą i mydłem tak długo, jak to konieczne, aby rozpuścić inkrustacje. Wysokie temperatury, sól i kwaśne potrawy, takie jak sosy, cytrusy oraz wino, mogą przyciemniać puszkę, ale nie wpływa to na smak gotowanej żywności ani na funkcjonalność, a także właściwości higieniczne produktu.