Miedziane blachy do pieczenia
-
Ekskluzywne garnki miedziane z Włoch
407,00 zł -
Stylowe garnki miedziane z Włoch
436,00 zł -
Oryginalne garnki miedziane z Włoch
512,00 zł -
Prestiżowe garnki miedziane z Włoch
541,00 zł -
Stylowe garnki miedziane z Włoch
605,00 zł -
Stylowe garnki miedziane z Włoch
651,00 zł -
Eleganckie garnki miedziane z Włoch
814,00 zł -
Luksusowe garnki miedziane z Włoch
1 006,00 zł -
Stylowe garnki miedziane z Włoch
1 209,00 zł -
Oryginalne garnki miedziane z Włoch
2 133,00 zł -
Prestiżowe garnki miedziane z Włoch
2 941,00 zł -
Ekskluzywne garnki miedziane z Włoch
1 099,00 zł -
Ekskluzywne garnki miedziane z Włoch
646,00 zł
Zdrowotne właściwości pieczonych potraw
Kucharze z całego świata doceniają możliwość przygotowywania pieczonych potraw. Mają one głęboki i wyrazisty smak, intensywny zapach przypraw, a przede wszystkim są zdrowe. Odpowiednio przyrządzone, mogą być nie tylko daniami dietetycznymi, ale także elegancko prezentować się na stole luksusowego przyjęcia. Dania przygotowywane w piekarniku zazwyczaj nie wymagają bowiem, aby dodawać tłuszczu, a jeśli kucharz się o to pokusi, wówczas robi to w minimalnej ilości. Szefowie kuchni, praktykują raczej tak zwane podlewanie potrawy, na przykład marynatą lub sosem własnym danego mięsa.
Warto podkreślić, że dania z piekarnika zachowują wszystkie składniki odżywcze. Podczas obróbki cieplnej nie tracą cennych witamin, ani mikroelementów, jak to ma na przykład w przypadku gotowania, gdzie przedostają się one do wody, którą najczęściej się wylewa.
Pieczeniem można z powodzeniem zastąpić też potrawy smażone. Frytki z miedzianej blachy do pieczenia są nie tylko zdrowsze, ale także smaczniejsze. Nie ociekają tłuszczem, więc zamiast smaku frytury czuje się kunszt ziemniaka, batata, marchwi, pietruszki czy selera.
Jak piec, aby upiec?
Pieczenie stało się wśród miłośników luksusowej kuchni, jedną z najpopularniejszych form przygotowywania posiłków. Właśnie ze względu na pożądane właściwości zdrowotne, jak i smak potraw. Piecze się mięsa, warzywa, chleb, bułki, ciasta, a nawet jajka. I tak jak gotuje się w garnkach i rondlach wykonanych z miedzi, smaży na miedzianych patelniach, to do piekarnika, większość kucharzy wkłada dania na miedzianych blachach do pieczenia. Odpowiednio dobrane pomagają skrócić czas pieczenia, zapobiegają przypaleniu oraz przesuszeniu potrawy.
Idealnie upieczona potrawa to podstawa każdego posiłku, dlatego oprócz wyboru odpowiedniej blachy do pieczenia, warto pamiętać, że każde danie potrzebuje innej temperatury i czasu obróbki cieplnej. Mięsa zazwyczaj wkłada się do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza, ryby piecze się w temperaturze 200 stopni, warzywa w 200 - 220 stopniach, a ciasta, w zależności od ich rodzaju od 180 stopni dla kruchego, do 250 dla francuskiego.
Jakie blachy do pieczenia wybrać?
Wybór odpowiedniej blachy do pieczenia stanowi nie lada wyzwanie. Na rynku można znaleźć ich różne wielkości, głębokości, a także rodzaje, w zależności od metalu, z jakiego zostały wykonane. Źle dobrana blacha może spowodować, że zamiast wykwintnego dania lub wypieku, otrzyma się potrawę z zakalcem, przypaloną lub przesuszoną. Zatem warto poświęcić dłuższą chwilę na podjęcie ostatecznej i przemyślanej decyzji w tym zakresie.
Zarówno światowi kucharze, piekarze, jak i cukiernicy, w szczególności upodobali sobie luksusowe blachy do pieczenia wykonane z miedzi. Do pieczenia ciast zaleca się kupno blach o wysokich rantach. Dzięki temu ciasto, gdy zacznie rosnąć, nie wykipi do piekarnika i nie przypali go, ponadto taka forma nada ładnego kształtu wypiekom. Tego typu blachy przydadzą się również podczas pieczenia kurczaka, indyka lub innego mięsa, które będzie podlewane marynatą lub sosem własnym. Płaskie blachy do pieczenia wytworzone z miedzi z pewnością sprawdzą się do wypieku kruchych ciastek lub podpłomyków, a także pizzy.
Miedziane blachy do pieczenia – pasja włoskich rzemieślników, która przetrwała od starożytności
Włoska pizza przyrządzona w polskim domu? Dlaczego nie? Jeśli tylko oparta będzie na oryginalnym przepisie z Italii i upieczona na miedzianych blachach do pieczenia wykonanych we Włoszech. Nadają się one nie tylko do pizzy i innych włoskich dań, ale także tych rodzimych – polskich. Idealnie upieką się na nich podpłomyki, świąteczne ciastka korzenne, rogaliki, serniki, bułeczki drożdżowe, chleb, cebularze, dania mięsne, rybne czy wegetariańskie.
Odpowiednia grubość, jak również zastosowanie ocynowania sprawiają, że do powierzchni nic nie przywiera, nawet bez zastosowania tłuszczu. Włoscy rzemieślnicy, którzy są producentami blach do pieczenia wykonanych z miedzi, swoją kulturę wywodzą już od swych przodków ze Starożytności. Dzięki tradycyjnemu procesowi produkcji, blachy do pieczenia z miedzi są uznawane za jedne z najlepszych na rynku wyposażenia domowego.