Miedziane naczynia do zapiekania

Miedziane naczynia do zapiekania- niełatwy wybór na rynku małego AGD

Piekarnik, kombiwar lub inne urządzenie w kuchni, w którym można upiec ciasto, mięso, warzywa to podstawa każdego nowoczesnego domu. Pieczone potrawy są zdrowe, dietetyczne i przede wszystkim smaczne. Odpowiednio przygotowane nie zawierają tłuszczu. Bogate w niezbędne dla organizmu witaminy i minerały są niezwykle smaczne i eleganckie. Nadają się zarówno na wtorkowy, jak i niedzielny obiad dla całej rodziny, a także jako dania główne lub desery na duże przyjęcia.
Jednakże zarówno do piekarnika, jak i innego urządzenia piekącego potrzebne jest naczynie do zapiekania, w którym będzie można przygotować daną potrawę.

Tu powstaje niemały problem, na jakie się zdecydować. Wybór jest ogromny, zaczynając od ceramicznych, poprzez metalowe, teflonowe, aż po miedziane. Każde z nich ma swoje zalety, jednakże największą popularność wśród znanych, światowych kucharzy zdobyły miedziane naczynia do zapiekania. Można w nich bowiem nie tylko zapiekać danie, ale także je upiec, np. w przypadku mięs.


Czym wyróżniają się naczynia do zapiekania z miedzi?

Najczęściej wybieranym naczyniem do zapiekania jest to wykonane z miedzi. Do jego zakupu zachęca przede wszystkim wysoka jakość wykonania, przez włoskich rzemieślników, którzy swoją pracę traktują jak pasję. Miedź w ich rękach staje się niczym złoto – plastyczna, cenna, luksusowa. Każdy detal jest dopracowany, nie ma miejsca tu na żadną pomyłkę, odstępstwo od najwyższych surowych norm. Miedziane naczynia do zapiekania, wytworzone we Włoszech, posiadają wszelkie niezbędne certyfikaty, pozwalające na przygotowywanie w nich żywności i poddawaniu ich obróbce cieplnej w bardzo wysokich temperaturach. Potrawy w nich przygotowywane można wstawiać do piekarnika nagrzanego nawet do temperatury 230 stopni Celsjusza.

Godny podkreślenia jest fakt, że miedź bardzo dobrze przewodzi ciepło, zatem zarówno małe, jak i duże naczynia do zapiekania, wykonane z niej, nagrzewają się dużo szybciej niż ceramiczne czy teflonowe, i dłużej też utrzymują ciepło. Dzięki temu skraca się czas pieczenia. Jest to istotne dla wszystkich gospodarzy, którzy oprócz luksusu, cenią sobie również oszczędne gospodarowanie prądem oraz ekologię. Miedziane naczynia do zapiekania występują w różnych rozmiarach, zatem można je odpowiednio dobrać do swoich potrzeb. Rączki po obu stronach pozwalają na wygodne przetransportowanie potrawy z blatu roboczego i ustawienie go w piekarniku. 


Jak zapiekać potrawy, aby wydobyć ich pełen smak i aromat?

Zapiekane potrawy są pełne aromatu i głębokiego smaku. Warto jednak zauważyć, że zapiekane, nie oznacza tego samego co pieczone. Chcąc zapiec daną potrawę, należy wcześniej ją odpowiednio przygotować, to znaczy poddusić lub podgotować. Tajemnica zapiekania polega na tym, że danie wkłada się do mocno nagrzanego piekarnika, na krótki okres czasu. Czas takiej obróbki powinien wynieść maksymalnie 15 minut. Wówczas potrawa się nie przypali, będzie soczysta, smaczna i o pięknym zapachu. Należy też zaznaczyć, że nie powinno się zapiekać żywności zawiniętej w folię aluminiową. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że przenikanie z niej aluminium do potraw, następuje w dawkach, które przekraczają dopuszczalne normy. Jest to bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Warto zatem zamienić folię aluminiową na bezpieczne naczynia do zapiekania wykonane z miedzi.


Jakie potrawy można przygotować w miedzianych naczyniach do zapiekania?

Naczynia do zapiekania wytworzone z miedzi występują w różnych, dogodnych dla kucharzy rozmiarach. Można w nich więc zapiec mięsiwa, zapiekanki warzywne czy makarony. Równie dobrze będą smakowały zapieczone naleśniki, jak i ryba w sosie koperkowym lub pomidorowym. Nie należy też zapominać o deserach. Małe, miedziane naczynia do zapiekania idealnie nadają się do przyrządzenia sufletów. To rodzaj bardzo delikatnego, puszystego deseru, przygotowywanego na bazie kurzego białka. Może być czekoladowy, waniliowy lub cytrynowy. Wybór smaku zależy od gustów kulinarnych smakoszy.