Miedziane patery

Miedziane patery - styl, jakość i funkcjonalność

Patera jest naczyniem dekoracyjnym. Służy do eleganckiego podawania wypieków oraz owoców, do stosowania na co dzień i od święta, w domu i w pracy. W zależności od swego wyglądu i przeznaczenia można na niej podawać całe lub pokrojone na kawałki ciasta.

Pierwsze naczynia, będące odpowiednikiem dzisiejszych pater, znane były już w Starożytnej Grecji oraz Rzymie. Wykorzystywane były podczas różnego rodzaju ceremonii, w tym rytualnych. Na paterach składano ofiary, w formie płynu. Ówczesne naczynia miały kształt lekko pogłębionego talerza zamocowanego na nóżce, która stanowiła podstawę. Jak twierdzą znawcy, było ono dzisiejszym odpowiednikiem patery na owoce.  Dziś w sklepach można kupić najróżniejsze patery miedziane, szklane, metalowe, wytwarzane w fabrykach, jak i ręcznie - przez rzemieślników z „dziada pradziada”.


Oryginalne patery wykonane z miedzi do ciasta

Nic tak nie podnosi poziomu hormonów szczęścia jak pyszne ciasto podane do poobiedniej kawy, a jeśli jeszcze jest ono zaserwowane na ekskluzywnej paterze wykonanej z miedzi, to humor od razu poprawia się nawet największemu pesymiście. Nie od dziś bowiem wiadomo, że zarówno cukier, jak i możliwość obcowania z wyjątkowym pięknem i luksusem, powoduje wzrost endorfin. Na miedzianych paterach można podać zarówno tort, sernik, babeczki czy drożdżówkę. Nawet najprostsze ciasto nabierze eleganckiego wyglądu i podniesie swoje walory smakowe. W końcu jada się nie tylko ustami, ale także oczami.  

Torty i słynna Pavlova będą się elegancko prezentować na pojedynczych, płaskich paterach z miedzi, na jednej nóżce. Mogą być one zamykane szklaną kopułą lub bez. Wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka, babeczki, bezy warto wyeksponować na dwu lub trzy poziomowych, miedzianych paterach. W zależności od upodobania można na każdym piętrze podać inny wypiek, lub układać ich kawałki na przemiennie na każdym poziomie, tak, aby powstały ciekawe mozaiki. Wszystko zależy od pomysłu i gustu gospodarza.


Wyroby z miedzi na owoce

Miedziane patery to również idealne naczynie na owoce. Kilkupiętrowe pozwalają utrzymać porządek na stole i zaoszczędzić miejsca. Każdy owoc znajdzie tu swoje miejsce. Winogrona, jabłka, śliwki, mandarynki, pomarańcze, banany... Kolorowe i barwne, a także aromatyczne, owocowe mozaiki podane na eleganckiej paterze, zachwycą niejednego gościa, ale i domownika. Ponadto, tak wyeksponowane, z pewnością zachęcą małych niejadków do spróbowania tych pełnych witamin łakoci, bo czy można się oprzeć tak barwnemu kolażowi, zaprezentowanemu na ekskluzywnej paterze wykonanej z miedzi?

Patery na owoce, w odróżnieniu od pater na ciasto, mają głębokie misy. Dzięki temu żaden owoc nie wypadnie na stół, a ładna i wygodna rączka sprawia, że przeniesienie naczynia z jednego miejsca w drugie nie stanowi żadnego problemu.


Na imprezę?

Miedziane patery sprawdzają się zarówno w eleganckich domach, jak i na wystawnych przyjęciach. Ich ciepły kolor oraz ekskluzywny design sprawiają, że są w pełni reprezentacyjne. Nawet puste stanowią luksusowy element dekoracyjny. W domu czy mieszkaniu można je ustawić nie tylko na stole jadalnym, ale i komodzie, a także stoliku kawowym. Mogą być używane na co dzień i od święta, podczas niedzielnego podwieczorku, przyjęcia jubileuszowego najbliższych członków rodziny, ale i po ciężkim dniu pracy.

Patery wytworzone z miedzi, zarówno te pojedyncze, jak i dwu lub trzypiętrowe, szczególnie doceniają pracownicy firm eventowych. Korzystają z nich zarówno serwując ciasta, jak i owoce, podczas przyjęć weselnych, komunijnych, ale także gdy organizują wszelkiego rodzaju konferencje biznesowe czy wyjazdy integracyjne dla firm. Lubują się w nich ze względu na ich ekskluzywny wygląd, bo dzięki niemu każde przyjęcie oraz impreza nabierają luksusowego charakteru. Patery z miedzi są bowiem produktem luksusowym, najwyższej jakości, a jednocześnie dostępnym dla każdego, kto ceni produkty wystawne, w najlepszym gatunku.