Wok miedziany

  • W skład zestawu wchodzi również wkład, dzięki któremu mogą Państwo przygotowywać dania na parze. Pokrywka nie należy do zestawu, ale można ją dokupić w naszym sklepie - wystarczy w zakła W skład zestawu wchodzi również wkład, dzięki któremu mogą Państwo przygotowywać dania na parze. Pokrywka nie należy do zestawu, ale można ją dokupić w naszym sklepie - wystarczy w zakładce Falk Culinair znaleźć odpowiedni rozmiar i typ uchwytu (stal nierdzewna). W razie wątpliwości służymy pomocą. Gruba miedziana powłoka mająca grubość niemal 2,5 milimetra gwarantuje wysoką trwałość produktu oraz pozwala na oszczędzenie energii. Wielość kształtów i wymiarów w bogatej ofercie Falk Culinair ułatwia dopasowanie akcesorii kuchennych do najrozmaitszych potrzeb i potraw.. Wskazówki: 1. Pieczenie w piekarnikach jest bezpieczne do temp. maks. 230°C. 2. Jako że miedź jest dobrym przewodnikiem ciepła, produkty te zazwyczaj potrzebują 50-75% mocy kuchenki. W przypadku kuchenek gazowych sugerujemy wstawianie garnków na słabszy płomień. 3. Powinno się unikać nagrzewania pustych naczyń. 4. Dodanie soli do garnka z zimną wodą może skutkować korozją wżerową. Solić potrawy należy, gdy płyn w garnku jest ciepły. Porady: 1. Pozwól garnkom i patelniom ostudzić się przed ich zmyciem. 2. Produkty nie nadają się do mycia w zmywarce. 3. Nie zalecamy używania produktów czyszczących zawierających wybielacz do produktów wykonanych z miedzi. 4. Zalecamy mycie w letniej wodzie z płynem. Po umyciu garnki natychmiast wysusz miękką tkaniną. 5. Z czasem na miedzi może pojawić się patyna. Nie wpływa ona na proces gotowania. 6. Aby miedziane utensylia wyglądały jak nowe, stosuj pasty do ich czyszczenia.

    2 184,00 zł
  • Dwie małe rączki po bokach ułatwią przenoszenie produktu oraz jego zmieszczenie w piekarniku. W zestawie otrzymają Państwo także wkład, który umożliwia przygotowanie potraw na parze. W skła Dwie małe rączki po bokach ułatwią przenoszenie produktu oraz jego zmieszczenie w piekarniku. W zestawie otrzymają Państwo także wkład, który umożliwia przygotowanie potraw na parze. W skład zestawu nie wchodzi natomiast pokrywka. Powłoka z miedzi o grubości niespełna 2,5 milimetra to gwarancja wysokiej trwałości, która sprzyja dodatkowo oszczędzaniu energii. Szeroki wachlarz produktów umożliwia dostosowanie zawartości kuchni do najróżniejszych potrzeb i potraw. Wskazówki: 1. Korzystanie z piekarnika jest bezpieczne do 230°C. 2. Ze względu na wysokie przewodnictwo ciepła, produkty te potrzebują przeciętnie – 50-75% mocy kuchenki. W przypadku kuchenek gazowych zalecamy wstawianie garnków na słabszy płomień. 3. Powinno się unikać podgrzewania pustych naczyń. 4. Dodanie soli do garnka z zimną wodą może doprowadzić do korozji wżerowej. Dlatego sugerujemy przyprawianie, gdy płyn nabierze ciepła. Porady: 1. Pozwól utensyliom ostudzić się przed ich umyciem. 2. Produkty nie nadają się do mycia w zmywarce. 3. Nie zalecamy stosowania produktów czyszczących z wybielaczem do produktów zawierających miedź. 4. Sugerujemy mycie w letniej wodzie z płynem. Po umyciu garnki należy od razu osuszyć miękką tkaniną. 5. Z czasem na miedzi może pojawić się patyna. Nie wpływa to w żąden sposób na proces gotowania. 6. Aby utensylia wyglądały jak nowe, używaj past przeznaczonych do czyszczenia tego rodzaju materiałów.

    2 184,00 zł
  • Luksusowe przybory kuchenne Luksusowe przybory kuchenne

    2 375,00 zł

Azjaci patelnie wok traktują w kuchniach jak przedłużenie ręki. Jest to tak popularne naczynie w tym regionie świata, jak w Polsce garnek lub rondel. Znajduje się ono w kuchni każdego domu, ulicznego baru czy wykwintnej i eleganckiej restauracji. Przygotowuje się w nim zarówno mięsa, ryby i owoce morza, jak i warzywa. Nie ma też znaczenia czy będą to chińskie bułeczki na śniadanie, czy japońska zupa ramen na obiadokolacje. Najpopularniejszymi daniami, przygotowywanymi w miedzianych wokach są tu znane wszystkim sajgonki, tradycyjny rosół Pho, Pad Thai, czyli tajlandzki bigos czy choćby pikantna zupa Bun Bo z mięsem, krewetkami i trawą cytrynową.

Wok miedziany - naczynia do zadań specjalnych

Wok to głęboka patelnia, która swoje korzenie posiada w Azji. Najbardziej popularna jest w Chinach, gdzie wykorzystywana jest nie tylko do przygotowywania dań w restauracjach, ale także na ulicznych straganach oraz w domach. Dzięki niej Chińczycy w szybki i łatwy sposób przygotowują smaczny, pożywny i przede wszystkim zdrowy posiłek. Nie od dziś wiadomo, że oryginalne woki są nazywane patelniami do zadań specjalnych. Można na nich nie tylko smażyć, jak na tradycyjnych patelniach, ale również w nich gotować oraz dusić.
Wok wygląda jak głęboka miska z jedną lub dwoma rączkami. Może być wykonany z aluminium, teflonu oraz stali węglowej. Najbardziej pożądane są jednak woki miedziane. Dzięki swoim kształtom szybko i równomiernie się one nagrzewają, a dzięki wykorzystaniu miedzi, która bardzo dobrze przewodzi i utrzymuje ciepło, proces ten jest równomierny.

Patelnia wok wykonana z miedzi dedykowana jest każdemu, kto dba o to co je, także osobom, które stosują dietę niskotłuszczową lub odchudzająca. Dzięki możliwości przygotowywania na niej potraw bez tłuszczu dania są niskokaloryczne i zdrowe, a warzywa na niej duszone lub smażone zachowują wszystkie witaminy.

Potrawy z całego świata, które można przygotować w woku wykonanym z miedzi

Nie ma chyba takiej potrawy, której nie można przygotować w woku wytworzonym z miedzi. Zupy, potrawy z ryżu, makaronu, kaszy, mięsa, warzyw, owoce morza. Smakować będzie jednakowo ugotowany w nim krem z warzyw, usmażone polskie placki czy uduszona hiszpańska paella. Smakosze bardziej orientalnych smaków mogą pokusić się o przygotowanie w nim koktajlu z krewetek, tradycyjnej flądry, maltańskiego fenka czy kurczaka po syczuańsku. Wok wykonany z miedzi nie ma ograniczeń, te mogą jedynie powstać w wyobraźni kucharza. Ta niezwykła patelnia wydobędzie oraz podkreśli smak i aromat każdego dania.

Zdrowa dieta - smaczne gotowanie

Oryginalne woki miedziane dedykowane są każdej rodzinie, bez względu na jej wiek czy ilość osób wchodzących w jej skład. Przygotowywanie w nich dań jest nie tylko szybkie, ale i bardzo proste. Poradzi sobie z nimi zarówno nastolatek, jak i senior. Można na nich smażyć bez tłuszczu, dzięki czemu nie tylko danie jest zdrowsze, ale także nie dojdzie do ewentualnych poparzeń kucharza amatora, gorącym olejem.

Tak wykonane woki można używać na każdym rodzaju kuchni. Sprawdzają się zarówno na dawnych kuchniach węglowych, poprzez gazowe, elektryczne, jak i na nowoczesnych kuchenkach indukcyjnych.  Wystarczy tylko dobrać odpowiednie dno patelni. Płaskie sprawdzą się na gazówkach i kuchenkach elektrycznych. Wok z podwójnymi, miedzianymi rączkami można również wstawiać do piekarnika, o ile jego temperatura nie przekracza 230 stopni Celsjusza.

Warto podkreślić, że nie tylko gotowanie w woku z miedzi jest łatwe, jego czyszczenie też. Patelnie wok myje się płynem do naczyń wyłącznie przed pierwszym użyciem, następnie używa się do tego chłodnej wody (dopiero po ostudzeniu woka) oraz wyciera miękkim papierowym ręcznikiem. Funkcjonalność, ergonomiczne kształty, duży wybór wielkości, różna głębokość, elegancka stylistyka, ekskluzywna stal, ładny kolor – czego może chcieć więcej domowy kucharz? Tym bardziej że również sprzątanie po smażeniu staje się dziecinnie proste. To tylko dowodzi tego, że woki wykonane z miedzi powinny znaleźć się w każdej kuchni.

    Cechy zdrowotne i kulinarne

    Miedziany wok to naczynie, które ma wiele zalet, a bardzo mało wad. Z tego względu jest w kuchni tak niesamowicie cenione. Używają go, zarówno mniej, jak i bardziej doświadczeni kucharze, którzy dzięki niemu przygotowują zdrowe i pyszne potrawy. Tego typu produkty stanowią niezbędny element wyposażenia w każdej kuchni, która stawia proste i szybkie gotowanie. Najważniejszymi cechami zdrowotnymi i kulinarnymi, jakie posiada wok miedziany jest to, że:


    • bardzo szybko smaży oraz dusi,
    • doskonale wpływa na zdrowie - zabija wszelkiego rodzaju bakterie i pleśnie,
    • świetnie sprawdza się w piekarniku,
    • poprawia smak i jakość potraw kuchni azjatyckiej,
    • nadaje się do kuchenki elektrycznej, gazowej oraz indukcji,
    • daje ogromną satysfakcję podczas gotowania,
    • łączą w sobie funkcjonalność oraz niezawodność,
    • zachwycają eleganckim designem i ponadczasową formą.


    Wok miedziany to produkt, który ma do zaoferowania zdecydowanie więcej, niż wszystkie inne naczynia. Posiada świetne właściwości, został bardzo solidnie wykonany, a co najważniejsze gwarantuje wieloletnią żywotnością. Zamówienie tego typu produktu to doskonała inwestycja dla każdego, kto uwielbia gotować. Miedziany wok posiada niezwykle solidne uchwyty, dzięki czemu będą doskonale służyły przez długie lata.

    Najchętniej kupowane woki miedziane produkują takie marki, jak Cu Artigiana, Falk Culinair, Hestan, Ruffoni, a także Tanucci. Wszystkie produkty, jakie oferują świetnie sprawdzają się podczas smażenia, a co najważniejsze gotowanie z nimi nie zajmuje, aż tak wiele czasu. Wok miedziany z pokrywką od znanych producentów to niezwykle wartościowe naczynie, dlatego postaw na nie już dziś. Produkt ten zachwyca doskonałą jakością i jeszcze lepszą użytkowością.


    Jak prawidłowo dbać o miedziany wok?

    Szczególnie istotną kwestią jest tutaj to, że wok miedziany tak, jak wszystkie inne naczynia z miedzi, należy myć tylko i wyłącznie ręcznie, a nie w zmywarce. Odpowiednie pielęgnacja jest tutaj kluczowa, aby wyroby te mogły dobrze funkcjonować nie przez chwilę, a wiele lat. Czyszcząc wok miedziany, trzeba robić to ostrożnie, używając do tego delikatną gąbkę oraz płyn do naczyń. W żadnym przypadku nie wolno szorować powierzchni naczynia, gdyż mogłaby ulec uszkodzeniu.

    Wok miedziany to naczynie, które wymaga specjalnej pielęgnacji, dzięki której jego wygląd oraz właściwości zawsze będą takie same. Trzeba o nie tak samo dobrze dbać, jak o garnki ze stali nierdzewnej, aby gotowanie przy ich pomocy było proste, skuteczne, a co najważniejsze zdrowe. Oryginalny wok miedziany z serii il rame to najlepszy wybór dla każdego kucharza.

    Gdzie kupić profesjonalny wok miedziany?

    Wszystkie osoby, które nie wiedzą, gdzie znaleźć solidny wok miedziany powinny odwiedzić sklep Luxury Products. Można w nim znaleźć wiele różnych produktów, które pochodzą od najlepszych producentów. Ponadto wyróżniają się także bardzo wysoką jakością oraz wieloma innymi cechami. Każdy produkt z serii il rame wok miedziany, jaki można tam znaleźć wyróżnia się niezawodnością.

    Aby je zamówić nie potrzebne jest konto, a realizacja zamówienia i dostawa są naprawdę bardzo szybkie. Odwiedzając nasz sklep, możesz znaleźć dla siebie najlepsze naczynia do gotowania, dzięki którym Twoja kuchnia będzie jeszcze lepsza. Korzystanie z naczyń wykonanych z miedzi to czysta przyjemność. Miedź to jeden z lepszych materiałów, z którego wykonuje się najbardziej prestiżowe naczynia. Oferty tego typu produktów są bardzo zróżnicowane, jednak niezwykle atrakcyjne.