Kawy premium

  • W  Neapolu i w południowej części Włoch, klienci barów i restauracji często  proszą,  nie tylko o dobrą i aromatyczną kawę, ale także o  kremową konsystencję. Dla W  Neapolu i w południowej części Włoch, klienci barów i restauracji często  proszą,  nie tylko o dobrą i aromatyczną kawę, ale także o  kremową konsystencję. Dlatego Mekico Plus to kawa o gęstej i trwałej cremie,  o niepowtarzalnym i eleganckim smaku, który na długo pozostawia przyjemne odczucia.Opakowanie: 1kg.Opis: kawa ziarnista, o normalnym poziomie zawartości kofeiny

    120,00 zł
  • Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Dolce Cortado to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, intensywna o pełnym body. Ze względu na stopień palenia, k Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Dolce Cortado to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, intensywna o pełnym body. Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki kompatybilne wyłącznie z ekspresem marki Nescafe Dolce Gusto do użytku domowego.Stopień palenia: CiemnyProfil smakowy: IntensywnyBody: Pełne

    29,00 zł
  • Cremador to  jedna z mieszanek ciemno palonych, wysokiej jakości ziaren Arabiki (70%) i Robusty (30%).Smak i zapach są doskonale wyważone. Jej aromat jest szczególny i niepowtarzalny.Opakowan Cremador to  jedna z mieszanek ciemno palonych, wysokiej jakości ziaren Arabiki (70%) i Robusty (30%).Smak i zapach są doskonale wyważone. Jej aromat jest szczególny i niepowtarzalny.Opakowanie: 1kg.Opis: kawa ziarnista, o normalnym poziomie zawartości kofeiny

    115,00 zł
  • Jak w życiu! Gdy poznajesz szaloną i kapryśna osobowość, bez której nie wyobrażasz sobie letniego cold brew. Orzeźwiająco-cytrusowy rozmach dla prawdziwych koneserów. Ekscesy, fanaberie i so Jak w życiu! Gdy poznajesz szaloną i kapryśna osobowość, bez której nie wyobrażasz sobie letniego cold brew. Orzeźwiająco-cytrusowy rozmach dla prawdziwych koneserów. Ekscesy, fanaberie i soczysta rozkosz podniebienia dla odważnych entuzjastów.Profil smakowy: cytrusowo-owocowy.Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / IndonezjaRegion: Nyamagabe / North SumatraOdmiana: Red Bourbon / Abyssinia, Ateng, Gayo 1, Gayo 2, TimtimObróbka: natural / anaerobicWysokość upraw: 1600 / 1500 - 1700 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 / 85,5 SCAKawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress.Selected, matched, freshly roasted.Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz.Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.

    26,00 zł
  • Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Dolce Gusto Corposo to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, intensywna o pełnym body. W jej smaku można wyczuć n Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Dolce Gusto Corposo to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, intensywna o pełnym body. W jej smaku można wyczuć nuty kakao.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki kompatybilne wyłącznie z ekspresem marki Nescafe Dolce Gusto do użytku domowego.Stopień palenia: CiemnyProfil smakowy: IntensywnyBody: Pełne

    29,00 zł
  • Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Indonezji, Gwatemali i Brazylii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspres Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Indonezji, Gwatemali i Brazylii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty przypraw korzennych, drzewa sandałowego, orzechów i czekolady.Kraj pochodzenia kawy: Indonezja / Brazylia / GwatemalaRegion: Lintong / Monte Belo / La PastoraMetoda obróbki: Wet Hulled / Natural / WashedOdmiana: Ateng, Bergendal / Mundo novo, Red Catuai, Yellow Catuai, Yellow Bourbon / Bourbon, Caturra, Catuai, PachePołożenie upraw: 1500 - 1800 / 900 - 1200 / 1200 - 1300 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktówSezonowy blend pod filtrW przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów.Prawdziwie egzotycznaZanurz się w wyjątkowej Shady Bru - kompozycji kaw uwalniającej miraż wyrazistych odcieni smakowych. Kluczowy udział indonezyjskiej arabiki nadaje jej słodkie i korzenne nuty. Pomimo jasnego palenia pod przelew, mieszanka wyróżnia się głębokim, cedrowym i dymnym charakterem. Zdominowana przez akcenty orzechowe i kakaowe, Shady Bru stworzona jest dla miłośników kakaowej kawy. Ta kompozycja harmonijnie łączy azjatycką arabikę z ziarnami południowej i środkowej Ameryki. Intryguje oraz niesie obietnicę rozkosznych doznań wszystkim tym, którzy poszukują sensorycznej przygody w filiżance kawy. Daj się ponieść egzotycznej chwili przy naszej Shady Bru.

    139,00 zł
  • Dark Knight to nowa mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W blendzie znajdziesz ziarno z Peru i Hondurasu.Kawa jest palo Dark Knight to nowa mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W blendzie znajdziesz ziarno z Peru i Hondurasu.Kawa jest palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć nuty czekolady, karmelu, wiśni i figi.Kraj pochodzenia: Peru / HondurasMetoda obróbki: Washed / NaturalOdmiana: Caturra, Pacas, Typica i Bourbon

    99,00 zł
  • Filter C to mieszanka ziaren z Brazylii i Etiopii, wypalanych przez cenioną włoską palarnię Le Piantagioni del Caffè. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się szczególnie w ekspresach przel Filter C to mieszanka ziaren z Brazylii i Etiopii, wypalanych przez cenioną włoską palarnię Le Piantagioni del Caffè. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się szczególnie w ekspresach przelewowych. Ta 100% arabika charakteryzuje się smakiem kandyzowanych cytrusów oraz jaśminu.Rodzaje ziaren:- Brazylia Fazenda Samambaia- Etiopia Yrgalem

    67,00 zł
  • Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Indonezji, Gwatemali i Brazylii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspres Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Indonezji, Gwatemali i Brazylii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty przypraw korzennych, drzewa sandałowego, orzechów i czekolady.Kraj pochodzenia kawy: Indonezja / Brazylia / GwatemalaRegion: Lintong / Monte Belo / La PastoraMetoda obróbki: Wet Hulled / Natural / WashedOdmiana: Ateng, Bergendal / Mundo novo, Red Catuai, Yellow Catuai, Yellow Bourbon / Bourbon, Caturra, Catuai, PachePołożenie upraw: 1500 - 1800 / 900 - 1200 / 1200 - 1300 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktówSezonowy blend pod filtrW przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów.Prawdziwie egzotycznaZanurz się w wyjątkowej Shady Bru - kompozycji kaw uwalniającej miraż wyrazistych odcieni smakowych. Kluczowy udział indonezyjskiej arabiki nadaje jej słodkie i korzenne nuty. Pomimo jasnego palenia pod przelew, mieszanka wyróżnia się głębokim, cedrowym i dymnym charakterem. Zdominowana przez akcenty orzechowe i kakaowe, Shady Bru stworzona jest dla miłośników kakaowej kawy. Ta kompozycja harmonijnie łączy azjatycką arabikę z ziarnami południowej i środkowej Ameryki. Intryguje oraz niesie obietnicę rozkosznych doznań wszystkim tym, którzy poszukują sensorycznej przygody w filiżance kawy. Daj się ponieść egzotycznej chwili przy naszej Shady Bru.

    59,00 zł
  • Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Gwatemali, wypalana w polskiej palarni BeMyBean. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemex Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Gwatemali, wypalana w polskiej palarni BeMyBean. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty granoli, kaki i papai.Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala, BrazyliaRegion: Huehuetenango / Minas GeraisMetoda obróbki: naturalOdmiana: Bourbon, Mundo Novo, Catuai, ParaisoPołożenie upraw: 1600 - 1350 m n.p.m.O KAWIEZiarna Funky możecie już znać z naszej serii kaw pod espresso. Poprzedni blend cieszył się dużą popularnością, a ten jest jego siostrzaną wersją stworzoną z myślą o alternatywnych metodach parzenia.Mieszanka składa się w 50% z Brazylii i 50% z kawy powstałej z obróbki suchej, np. Etiopii. Skład co sezon ulega zmianie, w zależności od dostępności surowca. W Funky poczujesz przede wszystkim dużo słodyczy znanej już z jej wersji pod espresso. Czuć w niej lekko kwaskową papaję i dojrzałe kaki, a ziarna kawy z obróbki suchej wzbogacają ten duet o słodycz suszonych owoców i granoli.Funky Brew lubi się z każdą metodą alternatywną, więc w kwestii parzenia masz sporą dowolność. Zaparz ją na różne sposoby i odkryj wszystkie poziomy słodyczy. I jak, czujesz funky?

    44,00 zł
  • Roma to najbardziej klasyczna mieszanka z Arcaffe. Produkowana niezmiennie od 1926 (wyłączając czas wojny). Jej nazwa to hołd dla baru Roma, który był pierwszym espresso barem w Livorno skąd po Roma to najbardziej klasyczna mieszanka z Arcaffe. Produkowana niezmiennie od 1926 (wyłączając czas wojny). Jej nazwa to hołd dla baru Roma, który był pierwszym espresso barem w Livorno skąd pochodzi palarnia.Roma to kawa o kompleksowym, i jednocześnie delikatnym profilu smakowym z wyraźnym tytoniowym finiszem, który zawdzięcza kawie z Indii wchodzącej w jej skład. Aromat to karmel, delikatne wypieki oraz leśne owoce - te ostatnie to zasługa ziaren z Etiopii. Delikatne body, średnia kwasowość oraz wyraźna słodycz obecne są dzięki kawom z Ameryki Pd. - głównie Brazylii.Kawa ta świetnie sprawdzi się jako espresso - bez żadnych dodatków najlepiej pokazuje swoje oblicze i pozwala docenić obecność poszczególnych arabik wchodzących w jej skład. Każde ziarno ma tutaj swoje '5 minut', a efekt końcowy jest dowodem na kunszt twórców te mieszanki. Warto również wspomnieć, że wszystkie składniki są wypalane osobno i mieszane dopiero po zakończeniu tego procesu. Pozwala to na indywidualne dopasowanie profilów palenia dla poszczególnych ziaren i wydobycie ich charakteru w najwyższym stopniu.Roma połączona z mlekiem da nam niezwykle delikatne, kremowe i słodkie cappuccino - orzechy brazylijskie, mleczna czekolada, owsianka - idealna kombinacja na rozpoczęcie nowego dnia.Receptura:Doza: 16 gUzysk: 32-36gCzas ekstrakcji: 27-32 sek.Temp: 94 CZiarna, które znajdują się w mieszance to:- Gwatemala, Finca El Hato Blue- Etiopia, Sidamo special selection- Salwador, Finca San Luis- Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro- Indie, Vellakadai estate- Brazylia - natural, Fazenda SamambaiaSą to kawy certyfikowane przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości i zapobiegającym fałszerstwom.Więcej o tej kawie przeczytasz na naszym Blogu: https://www.coffeedesk.pl/blog/espresso-miesiaca-luty-arcaffe-roma/ 

    320,00 zł
  • Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Etiopii i Kostaryki, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Etiopii i Kostaryki, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu i czekolady.Kraj pochodzenia kawy: Etiopia, KostarykaFarma: Costa Rica Macho, Ethiopia FeroMetoda obróbki: Washed, HoneyOdmiana: Catuai, Heirloom

    81,00 zł
  • Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatów, wanilii i limonki.Kraj pochodzenia: EtiopiaRegion: Yirgacheffe Położenie upraw: 1900 - 2100 m n.p.m.Odmiana: HeirloomObróbka: WashedOcena w cuppingu: 86 / 100 punktówOPINIA ROASTERAMyślę, że Etiopie to trudny "orzech do zmielenia" pod espresso. Po pierwsze trzeba wypalić tak, żeby nie zabić charakteru kawy a przy tym nie wyeksponować kwasowości za bardzo. Osiągamy to szybkim czasem do pierwszeg cracku oraz wydłużonym developmentem. Daje nam to soczysty i przyjemny napar (ps. polecam z odrobiną mleka).

    55,00 zł
  • Bialetti Esperto Grani Intenso to kawa ziarnista o ciemnym profilu palenia. To 100% Robusta wyczuwalnych nutach kakao.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espr Bialetti Esperto Grani Intenso to kawa ziarnista o ciemnym profilu palenia. To 100% Robusta wyczuwalnych nutach kakao.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso - sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek.Odmiana: 100% RobustaStopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Kakao

    60,00 zł
  • Bialetti Perfetto Moka Classico to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. To 50% Arabika, 50% Robusta o intensywnym smaku, o wyczuwalnych nutach suszonych owoców oraz kwiatów. Mieszanka bazuje Bialetti Perfetto Moka Classico to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. To 50% Arabika, 50% Robusta o intensywnym smaku, o wyczuwalnych nutach suszonych owoców oraz kwiatów. Mieszanka bazuje na ziarnie z Kolumbii.Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku.Odmiana: 50%  Arabika, 50% RobustaStopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Suszone owoce, kwiatySkładniki: kawa mielona.

    29,00 zł
  • Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Milano to włoska kawa o ciemnym profilu palenia. To 100% Arabika o łagodnych nutach suszonych owoców, z kwiatowym aromatem i delikatną Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Milano to włoska kawa o ciemnym profilu palenia. To 100% Arabika o łagodnych nutach suszonych owoców, z kwiatowym aromatem i delikatną teksturą.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki są kompatybilne z ekspresami kapsułkowymi Bialetti.Odmiana: 100%  ArabikaStopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Kwiaty i suszone owoce; łagodnaBody: Delikatne

    44,00 zł
  • Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Dolce Orzo to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, intensywna o pełnym body. Ze względu na stopień palenia, kawa Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Dolce Orzo to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, intensywna o pełnym body. Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki kompatybilne wyłącznie z ekspresem marki Nescafe Dolce Gusto do użytku domowego.Stopień palenia: CiemnyProfil smakowy: IntensywnyBody: Pełne

    29,00 zł
  • Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu, czerwonych owoców i cytrusów.Kraj pochodzenia kawy: SalwadorMetoda obróbki: Fully WashedOdmiana: Pacas

    74,00 zł
  • Bialetti Esperto Grani Classico to kawa ziarnista o ciemnym profilu palenia. To mieszanka Arabiki oraz Robusty o intensywnym smaku, oraz o wyczuwalnych nutach suszonych owoców oraz orzechó Bialetti Esperto Grani Classico to kawa ziarnista o ciemnym profilu palenia. To mieszanka Arabiki oraz Robusty o intensywnym smaku, oraz o wyczuwalnych nutach suszonych owoców oraz orzechów laskowych.Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso - sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek.Odmiana: 50/50 Arabika i RobustaStopień palenia: CiemnyProfil smakowy: Suszone owoce, orzech laskowy

    100,00 zł
  • Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii, Burundi i Nikaragui, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nyström. Palona jasno, sprawdzi się przede Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii, Burundi i Nikaragui, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nyström. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty czekolady, świeżych cytryn i prażonych orzechów.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / Burundi / NikaraguaObróbka: Washed / NaturalPołożenie upraw: 1100 m n.p.m.

    64,00 zł
  • Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kaw Tło dla tej mieszanki, pochodzi z tęsknoty za prawdziwym, ciemnym paleniem kawy o wysokiej jakości ziarnach. Mimo, że ziarna są ciemno palone, utrzymuje się ich wyraźny i intensywny aromat. Kawa ta posiada przyjemnie dymny posmak, z lekką nutą słodyczy, oraz ze sporą owocowością.Dzięki doświadczeniu w ciemnym  paleniu kawy,  ziarno nadal zachowuje większość swoich aromatów. Posmak jest wyraźny i pozostaje na długo. Kawa idealne pasuje do ekspresów przelewowych, ekspresów ciśnieniowych, kawiarek i french pressów.W obecnej mieszance znajdują się ziarna:- Brazylia Fazenda Dois Irmaos/Pantano- Etiopia Adreacha Gr. 2- Salwador Menendez

    67,00 zł
  • Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazyli, wypalona w polskiej palarni Miga Coffee. Kawa palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku poj Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazyli, wypalona w polskiej palarni Miga Coffee. Kawa palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do orzechów, czekolady i wanilii.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Alta Mogiana, CajuruFarma: Santa RitaProducent: Rodrigo de Freitas SilvaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Arabica, Yellow CatuaíPołożenie upraw: 900 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 82 / 100 punktówOPAKOWANIENasze opakowania nadają się do kompostowania i nie powodują żadnych negatywnych skutków dla samego procesu, powstałego kompostu i ogólnie dla środowiska. Opakowania 1kg wykonane są z mono materiału nadającego się do 100% recyklingu oraz są neutralne dla klimatu dzięki kompensacji CO2.OPINIA ROASTERAKawa jakości speciality do codziennej celebracji dnia: aromatyczna i delikatna, z nutami mlecznej czekolady i migdałów. Jest to kawa sezonowa, czyli zmienia się w zależności od okresu, jednak zawsze dobieramy ją tak, aby tak samo dobrze smakowała.

    44,00 zł
  • Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Etiopii i Brazylii, wypalona w polskiej palarni Miga Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Etiopii i Brazylii, wypalona w polskiej palarni Miga Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do kwiatów, bergamotki i migdałów.Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia / BrazyliaRegion: Sonora / Santa Rita

    54,00 zł
  • Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Dolce Latte Macchiato to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, intensywna o pełnym body. Ze względu na stopień pa Prawdziwa włoska kawa w kapsułkach. Bialetti Dolce Latte Macchiato to włoska kawa o ciemnym profilu palenia, intensywna o pełnym body. Ze względu na stopień palenia, kawa jest polecana szczególnie do espresso. Kapsułki kompatybilne wyłącznie z ekspresem marki Nescafe Dolce Gusto do użytku domowego.Stopień palenia: CiemnyProfil smakowy: IntensywnyBody: Pełne

    29,00 zł

Kawy premium to idealny poranek i wspólnie spędzony czas z przyjaciółmi

Uwielbiamy dobre posiłki, dania, wyszukane potrawy i dobrej jakości napoje. Już od wieków człowiek wybierał te selekcjonowane, najbardziej smaczne rzeczy bo taka jest jego natura. Kochamy to co nie tylko dobre w smaku, ale także wyhodowane z myślą o świadomych konsumentach. I to właśnie wiedza, daje duże pole do popisu. Ponieważ kawa markowa jest dedykowana dla ludzi, którzy chcą poczuć zupełnie inne smaki. To korelacja intensywności, głębi, a także przyjemności z degustacji. Należy także podkreślić wpływ takiego trunku dla żołądka. Bowiem te najwyższej jakości kawy, mają dobry wpływ na florę żołądkową i jej nie niszczą. Więc im wyższej klasy produkt, tym bardziej prozdrowotny, dlatego także na to powinniśmy zwracać uwagę.

Jednak żeby mieć zagwarantowane wszystkie te aspekty, musimy wybierać mądrze. Wyłącznie ze sprawdzonych plantacji oraz od solidnych producentów. Którzy od kilku pokoleń robią kawy premium. To jest bardzo ważny niuans, o których zdaje sobie sprawę mało osób. Dlatego sprawdzajmy opakowanie i co jest na nim napisane. Wiele z dobrych palarni powstało jeszcze przed II wojną światową, a ich wiedza w tym zakresie jest nieoceniona.

Gdzie jest produkowana markowa kawa?

Najbardziej prestiżowe plantacje tego czarnego napoju znajdują się w Afryce, Brazylii, Ameryce Południowej, a także Jamajce. Kiedy producent transportuje ją z tych miejsc, cały proces przesyłki jest bardzo restrykcyjny ponieważ to wpływa na jej późniejszy smak. A wcześniej wszystkie ziarna zostają poddane restrykcyjnym normom selekcji, po to żeby wybrać tylko najlepsze. I to jest odpowiedź na zapotrzebowanie świadomego i prestiżowego klienta, który uwielbia wyłącznie selektywnie wybrane kawy premium. Bynajmniej nie są to zawsze największe plantacje, a wybrane małe uprawy. Większość niszowych producentów jest skupiona w programie ‘’ Sprawiedliwy Handel ‘’, który daje szansę dla małych i lokalnych upraw kawy. Jest to ukłon w stronę biednych rejonów, gdzie są duże globalne marki, a mali nie mogą z nimi konkurować.

Każdy region i kontynent daje tak naprawdę zupełnie inne doznania i smaki. Jedne są bardziej gorzkie, drugie wyjątkowo intensywne. Ale wszystkie te wysokiej jakości premium kawy mają jedną cechę. Mianowicie są porządnie selekcjonowane i to to tutaj kluczowe. Bowiem, masowa produkcja jest zupełnie inna. Dlatego cały proces wybierania ziarna i selektywność gra tu pierwsze skrzypce.

Z Etiopii, Brazylii, Jamajki, Kenii, a może z Meksyku?

Wszystko zależy tutaj od człowieka i jego podniebienia, bowiem to smaki rządzą wyborami konsumenta. Inne nasłonecznienie, temperatury, wilgotność i odmiany kaw premium dają zupełnie inne doznania smakowe. Więc warto poszukać, zwłaszcza w luksusowych zakupach online. To są dobre miejsca, gdzie możemy się zaopatrzyć, głównie w selektywnie wybrane marki kawy. Każdy ma swoją ulubioną, gdzie godzinami delektuje się jej smakiem. Dlatego ciężko jest wybrać tą o najlepszym smaku. To już należy traktować takie decyzje, w kategoriach gustu. A o tym przecież się nie dyskutuje.

Pochodzenie różnych gatunków, jest jak społeczeństwo, bardzo zróżnicowane i nie mającej jednej wspólnej cechy. Trzeba wiedzieć, że dobre sklepy internetowe, na pewno doradzą i wybiorą markową kawę do potrzeb każdego konsumenta. Ważne, aby była to trafiona decyzja.