Oliwy
-
Włoska oliwa z oliwek
68,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
46,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
75,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
55,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
68,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
68,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
68,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
204,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
204,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
264,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
264,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
238,00 zł -
Włoski zestaw prezentowy
281,00 zł -
Włoska komplet upominkowy
238,00 zł -
Włoski zestaw prezentowy
281,00 zł -
Włoski komplet prezentowy
306,00 zł -
Włoska zestaw upominkowy
425,00 zł -
Włoski zestaw produktów kulinarnych
459,00 zł -
Włoski zestaw prezentowy
740,00 zł -
Włoski zestaw upominkowy
128,00 zł -
Włoskie zestawy upominkowe
153,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
39,00 zł -
Włoska oliwa z oliwek
58,00 zł -
Włoska przyprawiona oliwa z oliwek
41,00 zł
Luksusowe oliwy to radość z wyśmienitego smaku oraz zdrowe potrawy
Od dawna ludzie poznali dobroczynny wpływ na organizm ludzki tego niezwykle popularnego składnika wielu potraw. Każdy kraj, a nawet region ma swoją ulubioną oliwę, która w jakimś stopniu cechuje lokalne społeczności. Bo zazwyczaj jest tak, iż człowiek utożsamia się z tym co produkuje. A dary natury są jeszcze bardziej związane z życiem ludzkim oraz funkcjonowaniem nadanym terenie. Masowa produkcja jest coraz częściej źle odbierana, dlatego w nasze łaski wracają znowu ekologiczne hodowle. To pozwala cieszyć się naprawdę wyjątkowym produktem, który jest przede wszystkim zdrowy, a to jest tutaj najważniejsze. Luksusowe oliwy powstają wyłącznie ze świeżych nasion i to finalnie wpływa na ich smak oraz zapach. O jej jakości decyduje zawartość wolnych kwasów tłuszczowych, dlatego im jest niższa tym lepszej jakości otrzymujemy produkt.
Wysokiej jakości oliwę otrzymujemy z nasion świeżych i nie uszkodzonych, o czym wiedzą wytrawni hodowcy. Więc nie jest wcale łatwym procesem, aby stworzyć markowy produkt. To lata doświadczeń, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. A gwarancję najwyższego smaku dają nam stare i sprawdzone manufaktury. To one od setek lat, utrwalone w swoim przekonaniu o słuszności takiego wyrabiania produktu, robią to co najlepiej potrafią. I nie jest tajemnicą, iż najlepsze nasiona powstają w regonach gdzie jest ekologiczna uprawa.
Dlaczego ekskluzywna Oliwa Extra Virgin jest tak ceniona za swoje walory?
Jej produkcja wymaga jeszcze większego wkładu w cały proces technologiczny, więc to znacznie zwiększa koszty. Bardzo ważnym czynnikiem jest, aby jej poziom kwasowości, który nie mógł wyższy niż 0,8%. Do tego metody wyciskania, nie mogą mieć w sobie dodatków chemicznych, tak jak w przypadku produktu z pierwszego tłoczenia. Sama oliwa musi także spełniać warunki organoleptyczne, a także wilgotność, czy stopień nasycenia tlenem. Więc produkcja luksusowych oliw nie jest do końca łatwym zarobkiem. Musimy także pamiętać o regionie, gdzie hodowane są nasiona na te wyroby. Bowiem od tego także zależy końcowy smak i koloryt. Stare metody, bez dużej ilości pestycydów i chemii są bardzo wskazane. Więc to one dają najbardziej prestiżowe plony. Ludzie muszą być świadomi co kupują, więc dochodzi jeden bardzo ważny aspekt, mianowicie certyfikacja. Która określa ekskluzywne oliwy Extra Virgin. Oprócz tego zwracajmy uwagę na medale i wyróżnienia na licznych targach, bo to znak, że warto zasmakować właśnie tej firmy.
O dobroczynności samych oliw, napisano już tysiące opracowań, więc to nie podlega absolutnie żadnej retoryce. Jedną z najważniejszych cech są przeciwutleniacze, które zbawiennie wpływają na nasze zdrowie. To one decydują o szybkości starzenia się człowieka, więc to są tzw. zdrowe tłuszcze. Ludzie dzisiaj kochają prozdrowotne aspekty takich wyrobów, zwłaszcza jeśli są one produkowane w małych lokalnych manufakturach. Im bardziej ekologiczne, tym lepszej jakości. Bo to właśnie natura od wieków dawała nam najbardziej okazałe nasiona do produkcji tego złotego tłuszczu.
Wysokiej jakości oliwa z oliwek, jakie musi spełniać jeszcze warunki?
Przede wszystkim zwracajmy uwagę na region pochodzenia, ale także na metodę samego tłoczenia. Te najlepszej jakości są tłoczone na zimno, o czym wiedzą wszyscy jej miłośnicy. Przeczytajmy także o procesie rozlewania, bo to także niezwykle istotny punkt. Dobrze aby była informacja kto i gdzie to rozlewał, tak aby cała technologia była w 100% przejrzysta.
Smak powinien być lekko palący podniebienie, o czym świadczą zawarte w niej polifenole. Im ich więcej tym bardziej powinno dać się to odczuwać. Jeśli jest to naprawdę oliwa z oliwek extra virgin, to powinna ona pachnieć świeżymi oliwkami. Ponieważ proces wyrabiania zaczyna się krótko po zerwaniu tych owoców. Więc ludzie muszą pod tym względem wiedzieć wszystko co jest istotne. Zalecany kolor to lekko zielonkawy, lub wpadający w żółć. Jeśli już wiesz jakie cechy ma luksusowa oliwa, możesz rozpocząć swoje poszukiwania w dobrych sklepach internetowych.