Niezwykły komplet włoskich produktów dla degustatorów na prezent
Włoski zestaw prezentowy
SKU: DC-SO7
Zobacz inne produkty z kategorii Oliwy California USA lub producenta De Carlo Oil z wysyłką w 24 godziny
Opis
Wielowiekowa tradycja jakości marki De Carlo
De Carlo to firma rodzinna od pokoleń, której korzenie sięgają 1598 roku. Wszystkie informacje historyczne pochodzą z dokumentów publicznych przechowywanych w Archiwach Państwowych w Bari, Catasto Onciario i Księgach Skarbowych Bitritto, Bibliotece Narodowej Bari oraz prywatne archiwum rodzinne. Historia produktów De Carlo narodziła się, ewoluuje i trwa tutaj, dzień po dniu, pośród wielowiekowych drzew oliwnych należących do rodziny, murów z suchego kamienia, krainy o typowej szkarłatnej barwie, śródziemnomorskiego klimatu oraz białych kamieni. Korzystny klimat regionu, a w szczególności na północ od Bari, zawsze przyczyniał się do niezwykłego smaku oliwy z wyczuwalną nutą migdałów.
Sękate pnie i głębokie korzenie: wielowiekowe drzewa oliwne są symbolem Apulii, gdzie większość oliwy spożywanej, kochanej i cenionej we Włoszech i na całym świecie jest produkowana od ponad trzech tysięcy lat. Chociaż najstarsze dowody wykorzystania oliwek pochodzą z czasów prehistorycznych, prawdopodobnie pierwszymi, którzy wprowadzili uprawę drzew oliwnych w Apulii byli starożytni Messapijczycy.
Oliwa wytwarzana w tradycyjnych kamiennych młynach
Gospodarstwo De Carlo obecnie ma 100 hektarów, na których rośnie łącznie 18 000 drzew oliwnych i roślin warzywnych, z których te ostatnie są wykorzystywane do produkcji konserw. Wszystkie produkty De Carlo są wytwarzane z poszanowaniem tradycji i rzemiosła, jak również z przywiązaniem dużej wagi do budowy instalacji, starając się mieć systemy najnowszej generacji. Oliwa jest nadal produkowana w tradycyjnych kamiennych młynach, tak jak produkowano ją w przeszłości, które zintegrowano z nowoczesnym i zaawansowanym technologicznie systemem.
Ekologiczna produkcja gospodarstwa De Carlo
Rodzina De Carlo produkuje produkty ekologiczne od początku lat 90., ponieważ głęboko wierzy, że zdrowie konsumentów powinno być na pierwszym miejscu. Obecnie całe gospodarstwo jest zarządzane ekologicznie, nawet jeśli tylko część produkcji jest certyfikowana jako taka.
Marka De Carlo produkuje 5 etykiet, z których 3 pochodzą wyłącznie z własnych gajów oliwnych: Tenuta Torre di Mossa DOP, Tenuta Arcamone DOP z upraw ekologicznych, oliwa Felice Garibaldi, ta ostatnia pochodzi z Prezydium Slow Food oraz 2 selekcje od wybranych i wykwalifikowanych producentów z okolicy : Classic i Contrada Torre Marina z upraw ekologicznych. Wszystkie pięć selekcji jest produkowanych z oliwek zebranych w rejonie Bitritto. Stworzono również linię przetworów warzywnych w oliwie extra virgin, marynowanych oliwkek, sosów do makaronów i delikatnych kremów, zarówno w liniach konwencjonalnych, jak i ekologicznych z wykorzystaniem własnych warzyw. Wszystkie kiszonki pozyskiwane są z warzyw z własnych upraw, przetworzonych w ciągu 24 godzin od zbioru.
Manufaktura posiada certyfikat ICEA dla Europy i USDA Organic 100% dla USA. Aby wzmocnić system bezpieczeństwa żywności, zintegrowano system H.A.C.C.P. z systemami kontroli wyrobów, takimi jak BRC i IFS, w celu śledzenia wszystkich przepływów w zakładzie produkcyjnym. Ponadto realizowana jest polityka firmy ukierunkowana na krótki łańcuch dostaw: większość surowców pochodzi z własnych pól.
Rodzina De Carlo zawsze wierzyła w wartość łączenia innowacji i tradycji i w ten sposób osiągnęła swój sukces. Delikatna gama produktów składa się z różnych rodzajów olejów, oliwek, marynowanych warzyw i przypraw.
Nagrody i wyróżnienia
We Włoszech
Flos Olei 2022, Przewodnik po najlepszych oliwach z pierwszego tłoczenia na świecie, ocena 99/100
Flos Olei 2021, Przewodnik po najlepszych oliwach z pierwszego tłoczenia na świecie, ocena 99/100
Flos Olei 2020, Przewodnik po najlepszych oliwach extra virgin na świecie, ocena 99/100 + Nagroda Specjalna „Nagroda 20 Lat”
Slow Food Włochy, Przewodnik po oliwach z oliwek extra virgin 2020, nagroda „Grande Olio” dla oliwy Tenuta Torre di Mossa DOP, „Grande Olio Slow” dla oliwy Felice Garibaldi i oliwy „Chiocciola 2020”
Za granicą
Der FEINSCHMECKER - Przewodnik po najlepszych oliwach z oliwek extra virgin 2018, 1. miejsce w kategorii intensywnie owocowej oliwy extra virgin
J.O.O.P. – Japan Olive Oil Prize 2018, 1 miejsce
Atrybuty / szczegóły
SKU | DC-SO7 |
Producent | De Carlo Oil |
Składniki | oliwa z oliwek, karczochy, oliwki Leccina |
Przechowywanie | w suchym i chłodnym miejscu max. 18°C |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Dodatkowe informacje | W zestawie: 1 butelka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia „Favolosa” 500 ml. 1 butelka oliwy z oliwek extra virgin „Peranzana” 500 ml. 1 słoik Karczochy 200 g. 1 słoik oliwek Leccina 190 g + opakowanie |
Zobacz katalog
Opinie
Brak opinii dla tego produktu.