Dostępne 24h
obrazek 1 Włoskie delikatesty - makaron Sedani 20 Righe, 500g
obrazek 2 Włoskie delikatesty - makaron Sedani 20 Righe, 500g
obrazek 3 Włoskie delikatesty - makaron Sedani 20 Righe, 500g

Włoskie delikatesty - makaron Sedani 20 Righe, 500g

Włoskie makarony od Mancini Pastificio Agricolo

30,00 zł

SKU: M-SEDT5

Dostępność produktu: w magazynie 11 sztuk

Wysyłka w: 1 dzień

Zadzwoń i zamów przez telefon:

+48 660 777 937 +48 577 036 777

Opis

Historia marki Pastamanicni

Mariano Mancini założył w 1938 roku Azienda Agricola Mancini, następnie jego syn Giuseppe z 5 hektarów powiększył je do 70 hektarów łącząc pracę na roli z rozwojem działalności w sektorze obuwniczym. Przekazał też swojemu synowi Massimo solidność i umiejętność twardego stąpania po ziemi, wartości które pozwoliły mu na realizację własnych marzeń. I tak, Massimo Mancini ukończył studia rolnicze w Bolonii pod kierunkiem Giorgio Stupazzoniego, ekonomisty specjalizującego się w łańcuchach produkcji makaronu. W ten sposób narodziło się marzenie o firmie wytwarzającej makaron.

W 2010 Massimo Mancini zakłada Mancini Pastificio Agricolo, w którym wytwarza się makaron wyłącznie z pszenicy uprawianej na własnych polach, okalających firmę z każdej strony. Niektórzy nazywają ją firmą pośrodku łanów pszenicy rosnących na 300 hektarach.

Misja firmy Mancini Pastificio Agricolo

Dobra Praktyka Rolnicza to zestaw cech, które Mancini Pastificio Agricolo stosuje w celu przyjaznego dla środowiska i zrównoważonego zarządzania działalnością rolniczą, w celu wytworzenia surowca o najwyższej jakości i najzdrowszego przy jak najmniejszym wpływie na środowisko i zerowej pozostałości chemicznej.

Cele Dobrej Praktyki Rolniczej firmy to:
- szanować zasoby naturalne (powietrze, woda, gleba) poprzez optymalizację interwencji agronomicznych i racjonalizację nakładów zewnętrznych;
- wyprodukować wysokiej jakości surowiec, który jest jak najbardziej odpowiedni dla naszego procesu transformacji;
- zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne produktu końcowego.

Realizacja tych celów odbywa się poprzez stały monitoring upraw oraz wdrażanie działań samo kontrolnych w trakcie procesu produkcyjnego, takich jak częste analizy gleb, roślin czy działania patogenów. Uprawianie naprzemiennie, aby utrzymać i poprawić żyzność ziemi, a co roku zamienia się w pszenicy durum z uprawami poprawiającymi (lucerna, koniczyna, bobik, groch, ciecierzyca) lub uprawami odnawiającymi (słonecznik).

Materiał wybrany do opakowań w który jest pakowany makaron jest wynikiem ciągłych badań z ekspertami branżowymi, aby zapewnić najlepszą możliwą konserwację makaronu w połączeniu z maksymalną możliwością recyklingu opakowania. Wykonany wyłącznie z celulozy pozyskiwanej z drewna z lasów zarządzanych zgodnie z rygorystycznymi normami środowiskowymi, społecznymi i ekonomicznymi (znak towarowy FSC®), worek można w całości wyrzucić razem z papierem. Metoda ATICELCA® 501 UNI 11743 poświadcza stopień przydatności do recyklingu.

Przewaga włoskiego makarony Pastamancini nad innymi tego typu produktami
Pszenicę jest zbierana co roku latem tylko wtedy, gdy w naturalny sposób osiągnęła pełną dojrzałość i odpowiedni stopień wilgotności, aby zapewnić lepszą konserwację. Zastosowanie najnowocześniejszych młocarni pozwala analizować parametry jakościowe ziarna w czasie rzeczywistym.

Wymłócona pszenica jest czyszczona i przechowywana techniką na zimno, doprowadzając ją do temperatury 18°C, idealnej do zahamowania działania owadów i pleśni bez uciekania się do stosowania środków chemicznych. Ziarna różnych odmian miesza się w jedną mieszankę, która będzie charakteryzować rocznik makaronu.

Ziarna pszenicy są mielone na semolinę o granulacji odpowiedniej dla metody produkcji makaronu Mancini. Przemiał prowadzony jest nieprzerwanie przez cały rok, co pozwala firmie na produkcję makaronu zawsze ze świeżą semoliną, co jest niezbędne dla uzyskania produktu o wyrazistym aromacie i smaku pszenicy.

Doskonałość Pasta Mancini rodzi się na polach, ale staje się konkretem w fabryce makaronu: szorstkość spaghetti i krótkiego makaronu wynika z użycia matrycy z brązu, a nie teflonu, jak w przemyśle spożywczym. Ciasto jest popychane w kierunku okrągłej perforowanej tarczy, jak to było stosowane kilkadziesiąt lat temu, a nie prostokątnej, jak ma to miejsce obecnie w prawie każdej fabryce makaronu. W ten sposób nacisk jest wywierany równomiernie, zapewniając większą jednorodność makaronu, zwłaszcza w przypadku długich formatów.

 Aby zachować i wzmocnić ważne właściwości odżywcze pszenicy Mancini, opracowane zostały specjalne receptury suszenia dla każdego kształtu makaronu w oparciu o połączenie zasad temperatury, wilgotności, wentylacji i odpoczynku. Makaron Mancini suszy się w temperaturze poniżej 55°C, z minimalnymi szczytami 36°C. Wartości te oznaczają czas suszenia od 24 do 44 godzin w zależności od formatu, gwarantując pełnowartościowy i smaczny produkt.

Na każdym opakowaniu makaronu Mancini widnieje rok zbioru jako dowód misji fabryki makaronu rolniczego: produkować makaron tylko z pszenicy, która rośnie bezpośrednio na otaczających nas polach. Od stycznia 2021 r. opakowania mają wydrukowany na spodzie QR-Code, po zeskanowaniu którego można natychmiast i bez pośredników poznać dane ilościowe i czasowe z 4 głównych faz produkcji, weryfikowalne dzięki technologii Blockchain.

Informacje o producencie

Atrybuty / szczegóły

SKU M-SEDT5
Producent Mancini Pastificio Agricolo
Składniki ekologiczna kasza manna z pszenicy durum turanik mielona na kamieniach, woda
Wartość odżywcza w 100g: 1540 kJ 363 Kcal, tłuszcz 1,7g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,3g), węglowodany 73g (cukry 2,6g), błonnik 6,2g białko 11g, sól 0,010g
Kraj pochodzenia Włochy
Dodatkowe informacje Pszenica Turanic to starożytny podgatunek pszenicy durum, wyselekcjonowany przez człowieka ponad 4000 lat temu w regionie Khorasan (północno-wschodni Iran). Dokładna klasyfikacja to Triticum turgidum subspecie turanicum, powszechnie znany jako T. turanicum. Uprawa tej odmiany rozpowszechniła się w basenie Morza Śródziemnego, a także we Włoszech, ale została porzucona w czasach nowożytnych ze względu na niskie plony. Makaron ma 40 mm długości i 7 mm szerokości, a czas gotowania to 5-7 minut

Zobacz katalog

Wideo

Opinie

Brak opinii dla tego produktu.