Dostępne 24h
obrazek 1 Włoski kwadratowy makaron Chitarra z pszenicy durum
obrazek 2 Włoski kwadratowy makaron Chitarra z pszenicy durum
obrazek 3 Włoski kwadratowy makaron Chitarra z pszenicy durum

Włoski kwadratowy makaron Chitarra z pszenicy durum

Włoskie makarony od Mancini Pastificio Agricolo

19,00 zł

SKU: M-CHB5

Dostępność produktu: w magazynie 9 sztuk

Wysyłka w: 1 dzień

Zadzwoń i zamów przez telefon:

+48 660 777 937 +48 577 036 777

Opis

Historia marki Pastamanicni

Mariano Mancini założył w 1938 roku Azienda Agricola Mancini, następnie jego syn Giuseppe z 5 hektarów powiększył je do 70 hektarów łącząc pracę na roli z rozwojem działalności w sektorze obuwniczym. Przekazał też swojemu synowi Massimo solidność i umiejętność twardego stąpania po ziemi, wartości które pozwoliły mu na realizację własnych marzeń. I tak, Massimo Mancini ukończył studia rolnicze w Bolonii pod kierunkiem Giorgio Stupazzoniego, ekonomisty specjalizującego się w łańcuchach produkcji makaronu. W ten sposób narodziło się marzenie o firmie produkującej makaron.

W 2010 Massimo Mancini zakłada Mancini Pastificio Agricolo, w którym wytwarza się makaron wyłącznie z pszenicy uprawianej na własnych polach, okalających markę z każdej strony. Niektórzy nazywają ją firmą pośrodku łanów pszenicy rosnących na 300 hektarach.

Misja firmy Mancini Pastificio Agricolo

Dobra Praktyka Rolnicza to zestaw cech, które Mancini Pastificio Agricolo stosuje w celu przyjaznego dla środowiska i zrównoważonego zarządzania działalnością rolniczą, w celu wytworzenia surowca o najwyższej jakości i najzdrowszego przy jak najmniejszym wpływie na środowisko i zerowej pozostałości chemicznej.

Cele Dobrej Praktyki Rolniczej firmy to:
- szanować zasoby naturalne (powietrze, woda, gleba) poprzez optymalizację interwencji agronomicznych i racjonalizację nakładów zewnętrznych;
- wyprodukować wysokiej jakości surowiec, który jest jak najbardziej odpowiedni dla naszego procesu transformacji;
- zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne produktu końcowego.

Realizacja tych celów odbywa się poprzez stały monitoring upraw oraz wdrażanie działań samo kontrolnych w trakcie procesu produkcyjnego, takich jak częste analizy gleb, roślin czy działania patogenów. Uprawianie naprzemiennie, aby utrzymać i poprawić żyzność ziemi, a co roku zamienia się w pszenicy durum z uprawami poprawiającymi (lucerna, koniczyna, bobik, groch, ciecierzyca) lub uprawami odnawiającymi (słonecznik).

Materiał wybrany do opakowań w który jest pakowany makaron jest wynikiem ciągłych badań z ekspertami branżowymi, aby zapewnić najlepszą możliwą konserwację makaronu w połączeniu z maksymalną możliwością recyklingu opakowania. Wykonany wyłącznie z celulozy pozyskiwanej z drewna z lasów zarządzanych zgodnie z rygorystycznymi normami środowiskowymi, społecznymi i ekonomicznymi (znak towarowy FSC®), worek można w całości wyrzucić razem z papierem. Metoda ATICELCA® 501 UNI 11743 poświadcza stopień przydatności do recyklingu.

Przewaga włoskiego makarony Pastamancini nad innymi tego typu produktami
Pszenicę jest zbierana co roku latem tylko wtedy, gdy w naturalny sposób osiągnęła pełną dojrzałość i odpowiedni stopień wilgotności, aby zapewnić lepszą konserwację. Zastosowanie najnowocześniejszych młocarni pozwala analizować parametry jakościowe ziarna w czasie rzeczywistym.

Wymłócona pszenica jest czyszczona i przechowywana techniką na zimno, doprowadzając ją do temperatury 18°C, idealnej do zahamowania działania owadów i pleśni bez uciekania się do stosowania środków chemicznych. Ziarna różnych odmian miesza się w jedną mieszankę, która będzie charakteryzować rocznik makaronu.

Ziarna pszenicy są mielone na semolinę o granulacji odpowiedniej dla metody produkcji makaronu Mancini. Przemiał prowadzony jest nieprzerwanie przez cały rok, co pozwala firmie na produkcję makaronu zawsze ze świeżą semoliną, co jest niezbędne dla uzyskania produktu o wyrazistym aromacie i smaku pszenicy.

Doskonałość Pasta Mancini rodzi się na polach, ale staje się konkretem w fabryce makaronu: szorstkość spaghetti i krótkiego makaronu wynika z użycia matrycy z brązu, a nie teflonu, jak w przemyśle spożywczym. Ciasto jest popychane w kierunku okrągłej perforowanej tarczy, jak to było stosowane kilkadziesiąt lat temu, a nie prostokątnej, jak ma to miejsce obecnie w prawie każdej fabryce makaronu. W ten sposób nacisk jest wywierany równomiernie, zapewniając większą jednorodność makaronu, zwłaszcza w przypadku długich formatów.

 Aby zachować i wzmocnić ważne właściwości odżywcze pszenicy Mancini, opracowane zostały specjalne receptury suszenia dla każdego kształtu makaronu w oparciu o połączenie zasad temperatury, wilgotności, wentylacji i odpoczynku. Makaron Mancini suszy się w temperaturze poniżej 55°C, z minimalnymi szczytami 36°C. Wartości te oznaczają czas suszenia od 24 do 44 godzin w zależności od formatu, gwarantując pełnowartościowy i smaczny produkt.

Na każdym opakowaniu makaronu Mancini widnieje rok zbioru jako dowód misji fabryki makaronu rolniczego: produkować makaron tylko z pszenicy, która rośnie bezpośrednio na otaczających nas polach. Od stycznia 2021 r. opakowania mają wydrukowany na spodzie QR-Code, po zeskanowaniu którego można natychmiast i bez pośredników poznać dane ilościowe i czasowe z 4 głównych faz produkcji, weryfikowalne dzięki technologii Blockchain.

Informacje o producencie

Atrybuty / szczegóły

SKU M-CHB5
Producent Mancini Pastificio Agricolo
Składniki kasza manna z pszenicy durum, woda
Waga 500g
Wartość odżywcza w 100g: 1533 kJ 365 Kcal, tłuszcz 1,1g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,22g), węglowodany 75g (cukry 3,6g), błonnik 2,5g białko 13,4g, sól 0,010g
Kraj pochodzenia Włochy
Dodatkowe informacje Włoska marka używa okrągłych wykrojników z brązu i suszy Chitarra min. 36°C i maks. 46°C przez 27 godzin. Makaron ma długość 260 mm i przekrój kwadratowy o boku 2,08 mm. Czas gotowania wynosi 8-10 minut

Zobacz katalog

Wideo

Opinie

Brak opinii dla tego produktu.