Włoska czekolada CRU Venezuela Amedei, 92% kakao, 50g
Włoskie delikatesy od marki Amedei
SKU: AM-CRU Venezuela 50g
Zobacz inne produkty z kategorii Czekolady lub producenta Amedei s.r.l. z wysyłką w 24 godziny
Opis
Manufaktura Amedei została założona w 1990 roku przez rodzeństwo Alessio i Cecilia Tessieri, a jej nazwa pochodzi od nazwiska ich babki ze strony matki. To firma z tradycjami, która po latach wytężonej pracy może poszczycić się produkcją jednej z najlepszych czekolad na świecie.
1990 NARODZINY AMEDEI - Podróż Amedei zaczyna się od małego warsztatu rzemieślniczego w poszukiwaniu doskonałości. Ścieżka budowana krok po kroku poprzez studia, pasję, ponowne odkrywanie starożytnych metod przetwarzania. Przygoda, która sięga aż do odległych miejsc pochodzenia kakao, gdzie Amedei znalazł najcenniejsze plantacje i nasiona na świecie, ustanawiając pełną kontrolę nad całym łańcuchem produkcyjnym.
1998 TOSCANO BLACK 70 - Surowiec, pierwotnie wyselekcjonowany przez Amedei, dociera bezpośrednio do Toskanii, krainy kreatywności i geniuszu, aby zostać przekształcony w małe dzieła sztuki poprzez umiejętne dozowanie i ręczną obróbkę kilku wybranych składników. Tak narodziła się pierwsza kreacja sygnowana przez Amedei, Toscano Black 70, doskonale zbalansowana 70% ekstra ciemna mieszanka o unikalnym profilu aromatycznym z nutami tytoniu, palonego słodu i drewna cedrowego.
2008 TOSCANO BLACK 63 - Amedei zdobywa pierwszą nagrodę Golden Bean za Toscano Black 63 w Academy of Chocolate w Londynie, jednej z najbardziej wykwalifikowanych międzynarodowych instytucji w świecie czekolady. Na przestrzeni lat ta sama Akademia przyznała czekoladkom Amedei najwyższą liczbę Golden Bean w historii.
2012 BLANCO DE CRIOLLO - Głębokie kompetencje połączone z kreatywnym geniuszem w eksperymentowaniu z innowacyjnymi mieszankami doprowadziły Amedei do wprowadzenia na rynek Blanco de Criollo. Tak narodziła się czekolada vintage, w której poszukiwanie najdzikszego i najbardziej aromatycznego kakao łączy się z miłością tych, którzy wiedzą, jak je ujarzmić i zamienić w czekoladę dla prawdziwych koneserów.
2018 ACERO 95 - W laboratorium tradycja starannej pracy ręcznej łączy się z innowacyjnością. Amedei kwestionuje własną filozofię i mądrość, tworząc w 95% ciemną czekoladę o mocnym i słodkim smaku. Absolutna innowacja tego produktu polega na zastąpieniu cukru trzcinowego cukrem klonowym, cennym składnikiem o słodko wyrafinowanym smaku.
2019 TOSCANO BROWN - Toscano Brown firmy Amedei zdobywa nagrodę „La Tavoletta D'oro” jako najlepsza włoska czekolada mleczna w La Compagnia del Cioccolato. Prestiżowa Tavoletta D'oro to ósme wyróżnienie, które włoska firma produkująca doskonałą czekoladę rzemieślniczą zdobyła za pierwszą ze swoich mlecznych czekoladek.
Skąd pochodzi kakaowiec/jak tworzona jest czekolada Amedei?
Założyciele marki od samego początku stawiali sobie za cel wytwarzanie własnej czekolady bezpośrednio z ziaren kakaowych. Amedei Schokolade pozyskuje ziarna kakaowe z wybranych plantacji na całym świecie. Ponadto fabryka była pierwszą firmą na świecie, która przetwarzała ziarna kakaowe ze słynnego obszaru upraw Chuao na północ od Caracas. Ziarna tam zbierane są nadal czystej odmiany i nie były krzyżowane z innymi ziarnami, ponieważ plantacja jest dostępna tylko od strony morza.
Rzemieślnik z Pontedera kontroluje cały łańcuch produkcyjny i wybiera najbardziej poszukiwane surowce, przetwarzając je starożytną metodą, aby ożywić doskonałe kreacje wykonane z kilku składników najwyższej jakości: ziaren kakaowych (takich jak Criollo i Trinitario), cukier trzcinowy, wybrane mleko i owoce. Mistrzostwo w przetwarzaniu kakao jest wynikiem wieloletniej wiedzy agronomicznej i eksperymentów. Dzięki rzemieślniczej metodzie Amedei przekształca najrzadsze ziarna kakaowe na świecie w prawdziwe czekoladowe dzieła sztuki. Amedei tworzy harmonię między składnikami, teksturami i aromatami, dając życie czekoladom o wyjątkowym profilu aromatycznym. Włoskie know-how, w którym elegancja, prostota i zamiłowanie do czekolady łączą się w smaku, który przypomina magię kraju, w którym została stworzona: Toskanii.
Czym się wyróżniają produkty Amedei?
Prawie wszystkie tabliczki czekolady Amedei zdobyły już kilka międzynarodowych nagród: czekolada z ziaren z plantacji Chuao otrzymała w 2005 roku nagrodę Academy of Chocolate w Londynie za najlepszą czekoladę na świecie. Co roku nowe produkty w asortymencie są wielokrotnie nagradzane. Szczególnie popularna jest między innymi Amedei Porcelana: Porcelana to odmiana Criollo i niemal protoplasta wszystkich kakao. Ziarno z bardzo mało wydajnych i szczególnie wrażliwych roślin oferuje niezwykle bogaty aromat i bardzo konkretny smak, do tego stopnia, że doceniają je koneserzy z całego świata. Nazwa nawiązuje do jasnego koloru ziarna, które sprawia, że tabliczka przypomina mleczną czekoladę, ale także pozwala zrozumieć, jak delikatne i cenne jest to kakao, jedyne w swoim rodzaju na skalę światową.
Amedei to rzemieślnicza firma wytwarzająca czekoladę bean to bar z siedzibą w Pontedera w Toskanii. Kultura czekolady, jej degustacja i jej kombinacje to ważne kamienie węgielne, na których opiera się firma. Każda czekoladowa kreacja Amedei zawiera emocje, pasję i wielkie poświęcenie dla czekolady. W swoim Maison Amedei nadzoruje cały łańcuch dostaw kakao: od selekcji ziaren kakaowca, przez ich prażenie, aż po stworzenie ostatecznej czekolady o prawdziwej doskonałości. Każdy wyrób czekoladowy powstaje z najrzadszych ziaren kakaowca Criollo lub Trinitario oraz innych wysokiej jakości surowców: cukru trzcinowego, mleka i wybranych owoców. Nie stosuje się lecytyny sojowej, sztucznych barwników ani aromatów. Przetwarzanie czekolady Amedei nie opiera się na metodach przemysłowych, ale jest czysto rzemieślnicze, oparte na wieloletnim doświadczeniu i znajomości świata kakao. Każde ziarno kakaowca zamienia się w czekoladowe dzieła sztuki: batoniki, praliny, kremy do smarowania.
Atrybuty / szczegóły
SKU | AM-CRU Venezuela 50g |
Producent | Amedei s.r.l. |
Składniki | miazga kakaowa, cukier trzcinowy, masło kakaowe, wanilia. Zawartość kakao min. 92% |
Może zawierać | orzechy, migdały, pistacje i mleko |
Waga | 50g |
Certyfikaty | Czekolady Amedei posiadają certyfikat koszerności, są bezglutenowe. Czekolada CRU Venezuela jest produktem wegańskim |
Przechowywanie | w suchym i chłodnym miejscu max. 18°C |
Wartość odżywcza | w 100g produktu: energia 2452kJ/589kcal, tłuszcz 42g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 27g, węglowodany 43g, w tym cukry 29g, białko 8,9g, sól 0,01g |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Dodatkowe informacje | CRU Venezuela - czekolada Amedei ciemna extra 92%. Czekolady Amedei z serii CRU są wyrazem poszukiwań na szlakach najstarszych odmian kakao na świecie. Toskański wytwórca wyszukał pojedyncze plantacje, gdzie praca przy ich uprawie prowadzona jest od zawsze wg miejscowych tradycji. Słodzona cukrem trzcinowym, bez dodatków lecytyny sojowej, bezglutenowa, nie zawiera barwników ani sztucznych aromatów. Cały proces jej wytwarzania odbywa się w cyklu zamkniętym - czyli od ziarna do tabliczki czekolady. CRU Venezuela to smakowita podróż w świat dalekiej Wenezueli |
Zobacz katalog
Wideo
Opinie
Brak opinii dla tego produktu.