Szabla do otwierania szampana firmy Saladini

Otwieranie szampana szablą to bardzo oryginalny pomysł! Ta metoda nazywa się "sobrage". Wywodzi się ona z tradycji napoleońskiej - żołnierze, aby uczcić swoje zwycięstwo wypijali szampana, uderzjąc szabelką w szyjkę butelki. Luksusowa firma z Włoch Co

SKU: SLDINI-6000

Dostępność produktu: Na zamówienie - od 2 do 5 tygodni

Zobacz inne produkty z kategorii Ekskluzywne akcesoria kuchenne lub producenta Saladini s.r.l. z wysyłką w 24 godziny

Zadzwoń i zamów przez telefon:

+48 660 777 937 +48 577 036 777

Opis

Otwieranie szampana szablą to bardzo oryginalny pomysł! Ta metoda nazywa się "sobrage". Wywodzi się ona z tradycji napoleońskiej - żołnierze, aby uczcić swoje zwycięstwo wypijali szampana, uderzjąc szabelką w szyjkę butelki.


Luksusowa firma z Włoch Coltelleri Saladini produkuje noże kuchenne o kutych ostrzach. Każde ostrze posiada wygrawerowane logo producenta, które jest potwierdzeniem autentyczności, a także gwarancja jakości. 

Znakowanie wykonywane jest podczas craftu, gdy ostrze nie jest jeszcze utwardzone.
Saladini bardzo selektywnie podchodzi do wyboru stali - stosuje głównie hartowaną stal nierdzewną o wysokiej lub 100% zawartości węgla.

Do produkcji ostrzy Sladaini wykorzystuje dwa procesy: walcowania i kucia.

Metoda walcowana wykorzystywana jest do wyrabiania ostrzy noży, frezów domykających cygara i pewnej linii noży stołowych. Ostrza te są wycinane z płyt stalowych, których grubość uzależniona jest od przeznaczenia noża.

Niełatwy proces produkcji przechodzą ostrza kute za pomocą młotka i kowadła, które wykorzystywane są do noży kuchennych i stołowych oraz kolekcjonerskich. Ręcznie wykuwanie pozwala na stworzenie odpowiednich kształtów ostrzy, konsoli i trzepni, które są wstawiane do uchwytu.

Po cechowaniu oba typy ostrzy są hartowane i wyżarzane podczas obróbki termicznej, która w zależności od składu stali, determinuje prawidłowy stopień twardości dla optymalnej krawędzi tnącej.
  • Tradycja Saladini sięga XV wieku – wówczas pierwszy „Master Knifemakers” opublikował jej statut. Zawarte w nim były cele ochrony oraz plan procesu produkcji i handlu nożami. Od tamtego pokolenia po dzień dzisiejszy producenci podążają śladami swoich przodków i tworzą produkty z tej samej pasji i tradycji.
Warto docenić włoskie rzemiosło – produkty Saladini są bowiem oryginalne i wykonane z najwyższej jakości materiałów.

Firma ta doświadczenie zdobyła dzięki wielowiekowej tradycji. Mieści się ona we włoskim miasteczku Scarperia. Dosłowne znaczenie tej nazwy to „miasto noży”. To tutaj drzemią od starożytności talenta związane z rzemiosłem noży. Owe rzemiosło było postrzegane jako starożytna forma sztuki.

Obok serii tradycyjnych noży, Saladini oferuje szeroką gamę noży kuchennych, akcesoriów stołowych, sztućców, aż do korkociągów i obcinarek do cygar. Każdy produkt wykonany jest z ogromną starannością, z troską o każdy szczegół.

Z pewnością będzie to oryginalny prezent!


Producent
Salidini
Model
6000
Materiał
uchwyt: drewno oliwne / wół - róg / róg bawoli; ostrze: hartowana stal nierdzewna
Długość całkowita
45 cm
Długość ostrza
28 cm
Mycie i pielęgnacja
po umyciu ręcznym należy osuszyć nóż ręcznikiem papierowym; trzonek impregnować oliwą z oliwek, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym
Czas realizacji
w zależności od stanu magazynowego producenta
Wysyłka/Prezent
na życzenie wysyłka pod wskazany adres, w eleganckim prezentowym opakowaniu, z możliwością dołączenia karty z dedykacją lub życzeniami
Grawer/Wytłaczanie
na życzenie grawerowanie, lub wytłaczanie dowolnego tekstu, dedykacji czy inicjałów
Informacje o producencie

Atrybuty / szczegóły

SKU
Producent Saladini s.r.l.
Model 6000
Przeznaczenie Do szampana
Sztućce i akcesoria pojedynczo Szable
Ilość elementów 1 - 5
grawer TAK

Zobacz katalog

Opinie

Brak opinii dla tego produktu.