TEASOME

  • Owocowo-kwiatowa mieszanka od Teasome. Wild Berries to kolorowa mieszanka suszonych owoców i kwiatów, która smakuje niczym świeży kompot z owoców leśnych. Jej naturalna słodycz nie wymaga doda Owocowo-kwiatowa mieszanka od Teasome. Wild Berries to kolorowa mieszanka suszonych owoców i kwiatów, która smakuje niczym świeży kompot z owoców leśnych. Jej naturalna słodycz nie wymaga dodatku cukru, a jej autentyczny smak udało nam się uzyskać bez żadnego dodatku substancji aromatyzujących. To po prostu czysta natura!Mieszanka świetnie nadaje się dla wszystkich tych, którzy szukają orzeźwienia, ale niekoniecznie pobudzenia. Jest też ciekawą bazą pod wszelkiego rodzaju syropy czy koktajle. Polecamy zarówno w formie tradycyjnej oraz jako wyśmienite cold brew! Nie zawiera kofeiny.Jak zaparzyć:łyżeczka mieszanki / 250ml wody / temp. 95°C. Parzyć 8 minut.Cold brew: 15g mieszanki / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: jabłko, kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, skórka pomarańczy, owoc czarnego bzu, malina, truskawka, kwiat chabru.

    35,00 zł
  • Biała herbata od Teasome. Ya Bao to  herbata zupełnie pozbawiona goryczy. Dzikie pączki herbacianych drzew pochodzą z Yunnanu, ojczyzny herbaty pu-erh. Jednak nie tylko tutaj kryje się wyją Biała herbata od Teasome. Ya Bao to  herbata zupełnie pozbawiona goryczy. Dzikie pączki herbacianych drzew pochodzą z Yunnanu, ojczyzny herbaty pu-erh. Jednak nie tylko tutaj kryje się wyjątkowość tej herbaty. To jej wygląd sugeruje nam, że jest to rzeczywiście herbata jedyna w swoim rodzaju.Przede wszystkim, Ya Bao składa się z pączków spoczynkowych zbieranych na samym początku kalendarzowego roku, po yunnańskiej zimie. Pączki te są mocno zbudowane i pełne rześkiego, żywiczno-sosnowego aromatu i w przyszłości wyrosły by z nich nie listki, lecz młode gałęzie! Ich wygląd to prawdziwy zwiastun wiosny, niczym pierwsze marcowe bazie w Polsce.Właściwie ciężko powiedzieć o tej herbacie cokolwiek zwyczajnego. Jej historia i wygląd są zupełnie odmienne od wszystkich innych herbat, podobnie jest zresztą z jej smakiem. Jej nieskończenie łagodny, słodki smak kojarzy się z aromatem żywicy, chmielu czy sosny, przegryziony delikatną owocowością moreli lub brzoskwini. Napar nigdy nie stanie się gorzki, nawet po kilku godzinach we wrzątku, za to pączki zalane na noc zimną wodą odwdzięczą się wyśmienitym cold brew.Pochodzenie: Yunnan, ChinyKultywar: Yunnan Da YeProfil: brzoskwinia, żywica, sosnowe igły/Jak zaparzyć: 5g herbaty / 250ml wody / temp. 90°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 minCold brew: 12g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: biała herbata.

    45,00 zł
  • Zielona herbata od Teasome. Spring Tips to nasza propozycja dla wielbicieli najbardziej tradycyjnych chińskich zielonych herbat. Ta wiosenna herbata jest jednocześnie bardzo skomplikowana, jak i ca Zielona herbata od Teasome. Spring Tips to nasza propozycja dla wielbicieli najbardziej tradycyjnych chińskich zielonych herbat. Ta wiosenna herbata jest jednocześnie bardzo skomplikowana, jak i całkiem prosta i przystępna. Jej kompleksowość polega przede wszystkim na jej złożonym smaku. Dominujące w aromacie liści świeże kwiaty już w pierwszym parzeniu ustępują miejsca smakom warzywno-owocowym. Wszystkie trzy łączą się doskonale w jedną całość, jak przystało na klasyczny przykład herbaty Mao Jian. Tak właśnie nazywa się ją w Chinach.Jest to też herbata bardzo przystępna i niewymagająca. Każdy, kto przepada za tradycyjnymi zielonymi herbatami, zdecydowanie powinien docenić także Spring Tips. Charakter tej herbaty jest bardzo stonowany i nie wchodzi w żadne ekstrema. Doskonale nadaje się na codzienną, ulubioną zieloną herbatę. Pochodzenie: Hunan, ChinyKultywar: Fuding Xiao KeProfil: świeże kwiaty, zielone warzywa, żółty melonJak zaparzyć:5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 minCold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata.

    35,00 zł
  • Zielona herbata od Teasome. Sencha Karigane to listki i łodyżki wysokogatunkowych herbat sencha z prefektury Kagoshima. Nazywa się ją także Kukicha, czyli dosłownie herbata łodyżkowa. Jes Zielona herbata od Teasome. Sencha Karigane to listki i łodyżki wysokogatunkowych herbat sencha z prefektury Kagoshima. Nazywa się ją także Kukicha, czyli dosłownie herbata łodyżkowa. Jest tradycyjną herbatą o bardzo zrównoważonym profilu i wielu zastosowaniach.Przede wszystkim Sencha Karigane to doskonała japońska herbata na co dzień. Obecność łodyżek pozwala uzyskać nieco niższą cenę, jednocześnie zachowując cenne właściwości smakowe i zdrowotne. To także świetna propozycja na późniejszą porę dnia oraz dla młodszych miłośników herbaty – dzięki dużej zawartości łodyżek mamy tu stosunkowo mało kofeiny. Entuzjastom polecamy też eksperymenty z cold brew, zwane po japońsku mizudashi. Już nieduża ilość łodyżek i liści zapewnia słodki, lekko trawiasty napar, jednak dla najlepszego doświadczenia polecamy wsypać ich nieco więcej, by smak nabrał prawdziwej głębi, a napar pełniejszego body.  Karigane to po prostu wdzięczna herbata o zróżnicowanym smaku, dobrze znosząca każdą temperaturę wody. Idealne wejście w świat japońskich herbat.Pochodzenie: Kagoshima, JaponiaKultywar: mixedProfil: melon, świeżo skoszona trawa, zielone warzywaJak zaparzyć:5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 minCold brew: 15g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata.

    45,00 zł
  • Genmaicha Yamabuki od Teasome. To popularna w Japonii zielona herbata zmieszana z prażonym ryżem w proporcji pół na pół. Świetnie sprawdza się jako codzienna herbata, a Japończycy często pop Genmaicha Yamabuki od Teasome. To popularna w Japonii zielona herbata zmieszana z prażonym ryżem w proporcji pół na pół. Świetnie sprawdza się jako codzienna herbata, a Japończycy często popijają ją po obfitych posiłkach. Japoński prażony ryż z Hokkaido świetnie uzupełnia klasyczną senchę, nadając naparowi ciężkości i charakteru.Chwila, chwila… senchę? No właśnie. Najczęściej spotykana genmaicha to jednak połączenie ryżu i banchy (herbaty drugiego zbioru), w dodatku zazwyczaj niezbyt wysokiej jakości. W tym jednak przypadku mamy do czynienia z Senchą Yamabuki, czyli świeżą herbatą z pierwszego zbioru. Dzięki temu herbata ta jest prawdziwym wyjątkiem – ryż nie maskuje słabej jakości liści, a raczej wzbogaca je o palone, zbożowe nuty.Pochodzenie: Kagoshima (herbata), Hokkaido (ryż), JaponiaKultywar: Yabukita/AsanokaProfil: popcorn, zielone warzywa, ryż.Jak zaparzyć:5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min.Cold brew: 12g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata sencha, prażony ryż.

    45,00 zł
  • Matcha od Teasome. Doskonała herbata matcha na początek przygody. Świetnie nadaje się zarówno do picia z wodą, z mlekiem, jak i do słodkich wypieków. Matcha Keiki to nasza propozycja dla wszys Matcha od Teasome. Doskonała herbata matcha na początek przygody. Świetnie nadaje się zarówno do picia z wodą, z mlekiem, jak i do słodkich wypieków. Matcha Keiki to nasza propozycja dla wszystkich fanów japońskich słodyczy. Świetnej jakości świeżo zmielona herbata z drugiego zbioru o słodkim zapachu nadaje się doskonale do wszelkich wypieków i pysznego matcha latte, dodając im nie tylko charakterystycznego herbacianego smaku, ale i potężnej zielonej barwy.Matcha Keiki dobrze smakuje także przygotowana samodzielnie z wodą. W tej cenie ciężko o równie zbalansowaną matchę, bez wyraźnej goryczki, z przyjemnymi orzeszkowymi akcentami i wyczuwalnym umami.Pochodzenie: Kagoshima, JaponiaKultywar: Saemidori, Okumidori, TsuyuhikariProfil: szpinak, sól morska, winogrono.Jak zaparzyć:2g herbaty / 30ml wody / temp. 80°CDobrze rozmieszać miotełką bambusową lub shakerem, aby nie pozostawić grudek. Dolać 200ml ulubionego mleka (szczególnie polecamy owsiane!).Składniki: matcha.

    60,00 zł
  • Zielona herbata o potężnym aromacie kwiatów jaśminu od Teasome. Naturalny proces aromatyzowania tej herbaty polega na rozłożeniu liści na szerokich bambusowych tackach i ułożen Zielona herbata o potężnym aromacie kwiatów jaśminu od Teasome. Naturalny proces aromatyzowania tej herbaty polega na rozłożeniu liści na szerokich bambusowych tackach i ułożenie ich w pionowych stosach naprzemiennie z tackami wypełnionymi świeżo ściętymi pąkami jaśminu. Przez noc kwiaty otwierają się, uwalniając swój aromat do herbaty, a kolejnego dnia wymienia się je na nowe. Nasza Jasmine Green była tym sposobem aromatyzowana aż trzykrotnie!Kluczowym aspektem w herbacie jaśminowej jest jednak nie tylko naturalny proces aromatyzowania, ale także same liście. W tym przypadku wykorzystana została wysokogórska herbata zielona Mao Feng o łagodnym, świeżym smaku. Zebrana została w samym środku wiosny. Aromatyzowanie odbyło się wczesnym latem, po czym herbata została od razu próżniowo zapakowana i wysłana. Świeżość gwarantowana!Pochodzenie: Guangxi, ChinyKultywar: Bai MaoProfil: jaśmin, jaśmin, jaśmin!Jak zaparzyć:4g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 minCold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata.

    35,00 zł
  • Moroccan Blend od Teasome to tradycyjne dla pustynnych krajów połączenie zielonej herbaty i mięty nana. Aby przybliżyć smak tamtejszej herbaty, Teasome stworzyło własną mieszankę, która odd Moroccan Blend od Teasome to tradycyjne dla pustynnych krajów połączenie zielonej herbaty i mięty nana. Aby przybliżyć smak tamtejszej herbaty, Teasome stworzyło własną mieszankę, która oddaje charakter pustynnego napoju.Mieszanka marokańska jest świetną bazą pod przeróżne napoje: zarówno tradycyjną, mocno słodzoną herbatę beduińską, jak i pyszną mrożoną herbatę w stylu zachodnim. Może też służyć za doskonały napój po obfitych posiłkach ze względu na wysoką zawartość mięty.Jak zaparzyć:5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 3 min / Drugie parzenie: 5 min i 100°CCold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata, mięta.

    40,00 zł
  • Zielona herbata od Teasome. Nareszcie w Polsce – sproszkowana hojicha! Dzisiaj o matchy słyszał już prawie każdy, a to właśnie hojicha powder rozpoczyna teraz swoje pięć minut.  Klasyka Zielona herbata od Teasome. Nareszcie w Polsce – sproszkowana hojicha! Dzisiaj o matchy słyszał już prawie każdy, a to właśnie hojicha powder rozpoczyna teraz swoje pięć minut.  Klasyka japońskiej kuchni, która nadaje się na doskonałe hojicha latte, herbacianą alternatywę tiramisu lub pyszne lody.Oferowany proszek hojicha pochodzi tylko i wyłącznie z liści wysokiej jakości senchy, poddanych tradycyjnemu prażeniu na piasku, a następnie bardzo drobno zmielonych. Zachowuje swój aromat nawet po upieczeniu i nadaje słodyczom wyjątkowy smak pieczonej herbaty, kojarzący się z karmelem i orzeszkami.Jak zaparzyć:2g herbaty / 30ml wody / temp. 80°CDobrze rozmieszać miotełką bambusową lub shakerem. Dolać 200ml ulubionego mleka (szczególnie polecamy owsiane oraz z orzechów laskowych!).Składniki: sproszkowana zielona herbata.

    50,00 zł
  • Herbata Olong GABA od Teasome. Herbaty GABA to efekt udanego herbacianego eksperymentu. Powstały w latach 80. w Japonii i zostały zaprojektowane tak, by w procesie obróbki naturalnie wytworzyć jak Herbata Olong GABA od Teasome. Herbaty GABA to efekt udanego herbacianego eksperymentu. Powstały w latach 80. w Japonii i zostały zaprojektowane tak, by w procesie obróbki naturalnie wytworzyć jak największą ilość kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), który wykazuje dobroczynny wpływ na ludzki układ nerwowy. Nieco później okazało się, że tajwańskie oolongi wytwarzane w ten sposób smakują naprawdę wybornie. Przyjemny skutek uboczny, prawda?Cały trik polega na beztlenowej obróbce świeżo zebranych liści (słynny kawowy anaerobic), a dalsza część produkcji przebiega już standardowo. Teasome GABA Oolong to średnio utleniana i delikatnie prażona herbata, przez co zachowała bardzo dużo swojej naturalnej słodyczy. Można tu odnaleźć słodycz arbuza, truskawek i owoców leśnych, ale i syrop klonowy czy miód lipowy. Nie bez powodu oolongi te stały się niesamowicie popularne w ostatnich latach i już spieszymy oznajmić, że w przyszłości możecie się spodziewać kolejnych herbat w tym stylu!Pochodzenie: Nantou, TajwanKultywar: Qing Xin, Bai Lu (#17)Profil: truskawka, arbuz, syrop klonowyJak zaparzyć:5g herbaty / 250ml wody / temp. 90°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 min.Cold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: herbata Oolong.

    55,00 zł
  • Zielona herbata od Teasome. Hojicha to japońska zielona herbata produkowana w nietypowy sposób – składa się nie tylko z liści, a głównie z pociętych łodyżek, które poddaje się praż Zielona herbata od Teasome. Hojicha to japońska zielona herbata produkowana w nietypowy sposób – składa się nie tylko z liści, a głównie z pociętych łodyżek, które poddaje się prażeniu. Dzięki temu zyskuje się herbatę o oryginalnym smaku, kojarzynym ze skórką świeżo upieczonego ciemnego chleba i orzechem laskowym.Większość hojichy na zachodnim rynku to herbata drobno cięta i mocno spieczona. My z kolei chcieliśmy zaprezentować Wam coś niespotykanego – hojichę o ładnych, dużych łodygach, poddaną lżejszemu prażeniu na piasku. Technika ta sięga czasów okresu Edo (XVII-XIX w.).Łodyżki pochodzą ze zbiorów wiosennych (czyli senchy), natomiast liście ze zbioru późniejszego – banchy. Na obu wciąż widać wyraźne zielone refleksy. W istocie herbata ta zachowała wyczuwalny posmak świeżej zielonej herbaty, choć dominują oczywiście nuty chlebowe, drzewne, a nawet mineralne. Hojichę często pija się po posiłkach, a także wieczorami, gdyż zawiera dużo mniej kofeiny niż herbaty liściaste.Pochodzenie: Kyoto, JaponiaKultywar: mixed.Profil: skórka spieczonego chleba, orzech laskowy, porzeczkaJak zaparzyć:5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 minCold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata.

    50,00 zł