Dostępne 24h
obrazek 1 Teasome - Hojicha Sand Roasted - Herbata sypana 50g TEASOME

Teasome - Hojicha Sand Roasted - Herbata sypana 50g TEASOME

50,00 zł

Dostępność produktu: w magazynie

Wysyłka w: 1 dzień

Opis

Zielona herbata od Teasome. Hojicha to japońska zielona herbata produkowana w nietypowy sposób – składa się nie tylko z liści, a głównie z pociętych łodyżek, które poddaje się prażeniu. Dzięki temu zyskuje się herbatę o oryginalnym smaku, kojarzynym ze skórką świeżo upieczonego ciemnego chleba i orzechem laskowym.Większość hojichy na zachodnim rynku to herbata drobno cięta i mocno spieczona. My z kolei chcieliśmy zaprezentować Wam coś niespotykanego – hojichę o ładnych, dużych łodygach, poddaną lżejszemu prażeniu na piasku. Technika ta sięga czasów okresu Edo (XVII-XIX w.).Łodyżki pochodzą ze zbiorów wiosennych (czyli senchy), natomiast liście ze zbioru późniejszego – banchy. Na obu wciąż widać wyraźne zielone refleksy. W istocie herbata ta zachowała wyczuwalny posmak świeżej zielonej herbaty, choć dominują oczywiście nuty chlebowe, drzewne, a nawet mineralne. Hojichę często pija się po posiłkach, a także wieczorami, gdyż zawiera dużo mniej kofeiny niż herbaty liściaste.Pochodzenie: Kyoto, JaponiaKultywar: mixed.Profil: skórka spieczonego chleba, orzech laskowy, porzeczkaJak zaparzyć:5g herbaty / 250ml wody / temp. 80°CPierwsze parzenie: 2 min / Drugie parzenie: 3 min / Trzecie parzenie: 5 minCold brew: 10g herbaty / 1000ml zimnej wody. Zostawić na 12 godzin w lodówce i dobrze zamieszać.Składniki: zielona herbata.

Atrybuty / szczegóły

Producent TEASOME

Zobacz katalog

Opinie

Brak opinii dla tego produktu.