Kolbowy ekspres do kawy GRAEF PIVALLA - Graef
Kolbowy ekspres do kawy GRAEF PIVALLA
SKU: Graef- Z040953
Dostępność produktu: Na zamówienie - od kilku dni do 4 tygodni
Zobacz inne produkty z kategorii Ekspresy ciśnieniowe lub producenta Graef z wysyłką w 24 godziny
Opis
Procedura espresso stosowana w kolbowych ekspresach do kawy marki Graef, ma swój początek już w 1901 roku. Drobno zmielona kawa (w ilości ok. 6-7 g) jest ekstrahowana w urządzeniu pod wysokim ciśnieniem (ok. 9 barów) przez 25 do 30 sekund (woda w zależności od ustawień urządzenia, ma temperaturę od 90 do 96 st.C). W przypadku ekspresów kolbowych, zmieloną kawę wsypuje się ręcznie do wyjmowanego sita i dociska - proces ten nosi nazwę "ubijania". Punktem wyjścia do przygotowania dobrego espresso jest tzw. zasada 4 M:
1. Mieszanka (Miscela) - wybór ziaren kawy.
2. Młynek - dobry młynek, który zawsze mieli kawę na świeżo, jak np. CM 702, CM 800, CM 802 lub CM 900.
3. Ekspres (Macchina) - odpowiednie urządzenie, które generuje optymalne ciśnienie wody.
4. Ręka baristy (Mano) - przygotowuje espresso i dostosowuje do siebie pozostałe 3 czynniki.
Atrybuty / szczegóły
SKU | Graef- Z040953 |
Producent | Graef |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Model | GRAEF PIVALLA |
Dodatkowe informacje | Wymiar: 27 cm * 33,5 cm * 32,5 cm/ Zasilanie: 230 V / Moc: 1410 Watt |
Waga | 6,72 kg |
Gwarancja | 24 miesiÄ…ce |
Zobacz katalog
Opinie
Brak opinii dla tego produktu.