Ten oto nóż-siekacz z pewnością solidnie rozkroi kurczęce udka, podudzia itp. Piękny wzór kurczęcia, które łączy ostrze z trzonkiem, jest bardzo gustownym pomysłem.
Saladini pamięta o dziedzictwie, jednocześnie udoskonalając swoje produkty - dzięki temu stają się one coraz bardziej innowacyjne.
Włoska firma szanuje przeszłość, ale i patrzy w przyszłość – takie podejście pozwala na nieustający jej rozwój.
Tradycja Saladini sięga XV wieku – wówczas pierwszy „Master Knifemakers” opublikował jej statut. Zawarte w nim były cele ochrony oraz plan procesu produkcji i handlu nożami. Od tamtego pokolenia po dzień dzisiejszy producenci podążają śladami swoich przodków i tworzą produkty z tej samej pasji i tradycji.
Warto docenić włoskie rzemiosło – produkty Saladini są bowiem oryginalne i wykonane z najwyższej jakości materiałów.
Manufaktura Saladini posiada w swojej ofercie niezawodne akcesoria kuchenne o kutych ostrzach. Każdy produkt posiada wygrawerowane logo producenta, które stanowi świadectwem autentyczności, a także gwarancja jakości.
Znakowanie wykonywane jest podczas craftu, gdy ostrze nie jest jeszcze utwardzone.
Saladini bardzo selektywnie podchodzi do wyboru stali - wykorzystuje głównie hartowaną stal nierdzewną o wysokiej lub 100% zawartości węgla. Do produkcji ostrzy Sladaini wykorzystuje dwa procesy: walcowania i kucia.
Metoda walcowana stosowana jest do wyrabiania ostrzy noży, frezów domykających cygara i pewnej linii noży stołowych. Ostrza te są wycinane z płyt stalowych, których grubość zależna jest jest od przeznaczenia noża.
Najbardziej skomplikowany proces produkcji przechodzą ostrza kute za pomocą młotka i kowadła, które wykorzystywane są do noży kuchennych i stołowych oraz kolekcjonerskich. Ręcznie wykuwanie pozwala na stworzenie odpowiednich kształtów ostrzy, konsoli i trzepni, które są umieszczane w do uchwytu.
Po cechowaniu oba typy ostrzy są hartowane i wyżarzane podczas obróbki termicznej, która w zależności od składu stali, determinuje prawidłowy stopień twardości dla optymalnej krawędzi tnącej.
Firma ta doświadczenie zdobyła dzięki wielowiekowej tradycji. Mieści się ona we włoskim miasteczku Scarperia. Dosłowne znaczenie tej nazwy to „miasto noży”. To tutaj drzemią od starożytności talenta związane z rzemiosłem noży. Owe rzemiosło było postrzegane jako starożytna forma sztuki.
Aby asortyment kuchenny włoskiej marki stał się bardziej wyjątkowy, Luxury Products daje Państwu możliwość wygrawerowania lub wytłoczenia dowolnego tekstu, dedykacji czy inicjałów na danym produkcie.
Z pewnością będzie to oryginalny prezent!
- Producent
- Salidini
- Model
- 6003
- Materiał
- trzonek: drewno oliwne / wół - róg / róg bawoli; ostrze: hartowana stal nierdzewna
- Długość
- 19 cm
- Mycie i pielęgnacja
- po umyciu ręcznym należy osuszyć nóż ręcznikiem papierowym; trzonek impregnować oliwą z oliwek, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym
- Czas realizacji
- w zależności od stanu magazynowego producenta
- Wysyłka/Prezent
- na życzenie wysyłka pod wskazany adres, w eleganckim prezentowym opakowaniu, z możliwością dołączenia karty z dedykacją lub życzeniami
- Grawer/Wytłaczanie
- na życzenie grawerowanie, lub wytłaczanie dowolnego tekstu, dedykacji czy inicjałów
Dane producenta
Nazwa
Saladini s.r.l.
Adres
Via Solferino 17/a,19,21 50038 Scarperia e San Piero
Kontakt
+390558431010
- e-commerce@coltelleriasaladini.it
Na opakowaniu ostrzeżenia oraz informacje dotyczące bezpieczeństwa, parametry identyfikujące produkt.
Informacje o producencie