Wbrew pozorom krojenie szynki jest trudnym zajęciem. A na pewno wówczas, gdy kroimy ją nieodpowiednim narzędziem. Ten model posiada cechy, które taki nóż powinien posiadać: elastyczne i niezbyt duże ostrze oraz zaokrąglona końcówka.
Manufaktura z Włoch Coltelleri Saladini produkuje noże kuchenne o kutych ostrzach. Każde ostrze posiada wygrawerowane logo producenta, które jest dowód autentyczności, a także gwarancji jakości.
Znakowanie wykonywane jest podczas craftu, gdy ostrze nie jest jeszcze utwardzone.
Saladini bardzo selektywnie podchodzi do wyboru stali - używa głównie najlepszej jakości hartowaną stal nierdzewną o wysokiej lub 100% zawartości węgla.
Do produkcji ostrzy Sladaini posługuje się dwoma głównymi procesami: wygaszania i kucia.
Wygaszanie stosowane jest do tworzenia ostrzy noży, frezów domykających cygara i pewnej linii noży stołowych. Ostrza te są wycinane z płyt stalowych, których grubość uzależniona jest od przeznaczenia noża.
Skomplikowany proces produkcji przechodzą kute ostrza za pomocą młotka i kowadła, które produkowane są do noży kuchennych i stołowych oraz kolekcjonerskich. Wykuwanie ręczne pozwala na stworzenie odpowiednich kształtów ostrzy, konsoli i trzepni, które następnie są umieszczane w uchwytach.
Po cechowaniu oba rodzaje ostrzy przechodzą proces hartowania i wyżarzania w obróbce termicznej, która w zależności od składu stali, determinuje prawidłowy stopień twardości dla optymalnej krawędzi tnącej.
Producenci Saladini łączą wrodzoną wiedzę o projektowaniu ze świadomością współczesnych potrzeb rynku.
Firma ta doświadczenie zdobyła dzięki wielowiekowej tradycji. Mieści się ona we włoskim miasteczku Scarperia. Dosłowne znaczenie tej nazwy to „miasto noży”. To tutaj drzemią od starożytności talenta związane z rzemiosłem noży. Owe rzemiosło było postrzegane jako starożytna forma sztuki.
Aby asortyment kuchenny włoskiej marki stał się bardziej wyjątkowy, Luxury Products daje Państwu możliwość wygrawerowania lub wytłoczenia dowolnego tekstu, dedykacji czy inicjałów na danym produkcie.
Z pewnością będzie to oryginalny prezent!
- Producent
- Salidini
- Model
- 5001
- Materiały
- trzonek: drewno oliwne / wół - róg / róg bawoli; ostrze: stal nierdzewna
- Długość całkowita
- 41 cm
- Długość ostrza
- 26,5 cm
- Pielęgnacja i mycie
- po umyciu ręcznym należy osuszyć nóż ręcznikiem papierowym; trzonek impregnować oliwą z oliwek, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym
- Czas realizacji
- w zależności od stanu magazynowego producenta
- Wysyłka/Prezent
- na życzenie wysyłka pod wskazany adres, w eleganckim prezentowym opakowaniu, z możliwością dołączenia karty z dedykacją lub życzeniami
- Grawer/Wytłaczanie
- na życzenie grawerowanie, lub wytłaczanie dowolnego tekstu, dedykacji czy inicjałów
Dane producenta
Nazwa
Saladini s.r.l.
Adres
Via Solferino 17/a,19,21 50038 Scarperia e San Piero
Kontakt
+390558431010
- e-commerce@coltelleriasaladini.it
Na opakowaniu ostrzeżenia oraz informacje dotyczące bezpieczeństwa, parametry identyfikujące produkt.
Informacje o producencie