Noże do szynki

  • Prezentowany produkt jest w całości wykonany ze stali nierdzewnej. Doskonale nadaje się do ktojenia szynki/prosciutto. Czasy, w których przyszło nam żyć, utożsamiane są ze wzmożoną konsump Prezentowany produkt jest w całości wykonany ze stali nierdzewnej. Doskonale nadaje się do ktojenia szynki/prosciutto. Czasy, w których przyszło nam żyć, utożsamiane są ze wzmożoną konsumpcją. Dlatego też, przedmioty których używamy każdego dnia, pozbawione są dla nas wartości innej niż użytkowa. Z każdym rokiem nie okazujemy często należnej im uwagi, wymieniając je na nowsze modele. W kompletnej opozycji do takiego stanu rzeczy ma się filozofia marki Berti Knives, wytwarzającej wyjątkowe noże różnego zastosowania. Utworzona w 1895 roku przez Davida Bertiego, rodzinna manufaktura wydaje się być całkowicie zdystansowana w stosunku do trendów, jakie przez lata jej działalności miały miejsce na świecie. Jej kluczową wartością jest wierność tradycji, która kultywowana jest nadal przez czwarte już pokolenie tych doskonałych rzemieślników. Właściciele zdecydowanie sprzeciwiają się idei masowej produkcji nakładem przypadkowej siły roboczej, która jak uważają, doprowadziłaby do zaniku tożsamości wytwarzanych wyrobów. Z tego powodu filozofia działania ich firmy kładzie duży nacisk na zatrudniony personel. Nie oznacza to jednak, że ta włoska rodzina jest zamkniętą na jakiekolwiek zmiany. Są one jak najbardziej mile widziane, pod warunkiem że wnoszą elementy niekolidujące z dotychczasową myślą oraz są w stanie sprostać długotrwałym próbom jakości. W odróżnieniu od konkurencji, za poszczególne etapy wytwarzania noża nie odpowiadają wyspecjalizowane sekcje rzemieślników, lecz są one często wykonywane od początku do końca przez tą samą osobę. Dzięki tej praktyce każde ostrze jest całkowicie niepowtarzalne. W produkcji używa się najlepszej jakości materiałów - ostrza wykonane są ze stali, a rękojeści między innymi z rogów bawołów, bizonów, jeleni a także drewna 'bosso'. Właściciele marki sugerują by ich wytwory, mimo iż przeznaczone do codziennego użytku, były traktowane z należytym szacunkiem, który to gwarantuje im długowieczność. Każdy z nich jest przecież małym, unikalnym artefaktem.

    260,00 zł

Profesjonalne i luksusowe noże do szynki dadzą duży komfort w kuchni

My jako istoty ludzkie, jesteśmy bezpośrednio związani z żywnością, pożywieniem, jego zdobywaniem oraz wszystkim co z tym się wiąże. Bezpośrednio zaczynając od prostego ogniska, doszliśmy przez wieki, do sztuki kulinarnej, która daje dużą frajdę, satysfakcję i ogromny biznes na całym świecie. Kochamy gotować i robią to zarówno amatorzy, jak i szefowie kuchni. Naczynia oraz różnego rodzaju akcesoria do pichcenia to duży sektor branży premium, więc coraz chętnie małe i duże firmy zaczynają produkować wyroby z tej półki. Jest oczywiste że profesjonalne noże do szynki też się w to wliczają. To niezwykle istotne przybory do krojenia sztuk mięsa, które są naszym głównym pożywieniem. Bez tego ciężko jest sobie poradzić zwykłymi nożami, które zazwyczaj szybko się tępią i tracą swoja wartość. Bez cienia wątpliwości można powiedzieć, iż tylko wysokiej klasy przybory do cięcia i sztukowania mięsa dają nam komfort pracy. Bez różnicy, czy jesteśmy gospodyniami domowymi, czy profesjonalnymi kucharzami.

Ale jeśli chcemy mieć naprawdę nóż z górnej półki do sztukowania mięsa, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych czynników. Przede wszystkim trzeba znaleźć marki, które od wielu pokoleń zajmują się tworzeniem takich produktów. Nie jest to łatwe, dlatego nie każdy może sobie pozwolić na tworzenie, tak zacnych przyborów do cięcia. Dlatego doświadczone manufaktury, które wyrabiają to ręcznie, należą dzisiaj do elity. Należy brać pod uwagę przede wszystkim użyte materiały, bowiem to one definiują jakość i długą użyteczność noży. Są producenci którzy dają dożywotną gwarancję, wówczas mamy pewność że jest to niesamowity towar. Oczywiście proces technologiczny jest także ważny.

Czy nóż szefa kuchni do krojenia szynki może być dobrym pomysłem na prezent?

Dzisiaj coraz częściej odchodzi się od różnego rodzaju standardowych upominków, ponieważ ludzie coraz częściej szukają prestiżu, ale przede wszystkim oryginalności. A profesjonalne noże do mięsa właśnie są takimi narzędziami na wspaniały upominek. Osobliwość i styl tych przyborów polega na ich wykonaniu, ręcznym tworzeniu i wspaniałości w każdym calu. Dlatego tak bardzo dobrą jakość pokochali kucharze na całym świecie, nabywając niezwykle luksusowe noże. Trzeba wiedzieć, iż szynka potrzebuje innego traktowania niż warzywa, czy owoce, dlatego taki produkt musi być specjalnie profilowany. Dobry upominek musi przede wszystkim zaskakiwać, więc możemy się pokusić o grawer na takim wyrobie. Chociaż producenci jednoznacznie wskazują, aby nie grawerować ich produktów. Chodzi głównie tutaj o ostrze, ale zostaje rękojeść, którą możemy dowolnie grawerować. Grunt aby znaleźć dobry i oryginalny nóż do krojenia mięsa, ponieważ nie jest to wcale takie proste zadanie.

Najlepiej się udać na luksusowe zakupy online, gdzie znajdziemy bardzo szeroki wybór prestiżowych i profesjonalnych akcesoriów do kuchni. Dzisiaj coraz bardziej nabiera to znaczenia, ponieważ ludzie szukają długiej gwarancji, jakości, a także osobliwości. Społeczeństwo docenia produkty wyrabiane ręcznie, dlatego poszukuje się trwałości, hand made oraz świeżości. To wszystko może nam dać nóż wyrabiany ręcznie, przez wielopokoleniową manufakturę.

Do trybowania, krojenia, ze stali, czy może do mięs surowych?

Wszystko zależy do tego, jaki rodzaj mięsa będziemy najczęściej kroić na co dzień. W większości przypadków potrzebujemy wyrobów do użyteczności w domu, więc powinien być to wysokiej klasy nóż, ale nie musi być przeznaczony dla szefów kuchni. Sprawa wygląda inaczej w przypadku profesjonalnych kucharzy, którzy muszą mieć w ciągłej dyspozycji najwyższej jakości noże do szynek. Dlatego trzeba dobrze poszukać, w sprawdzonych sklepach internetowych, w których znajdziemy wszystko czego nam potrzeba. To właśnie jest odpowiedź na masową produkcję, która jest bardzo słabej jakości.

Bez względu jaki finalnie wybierzemy nóż, trzeba zadać sobie trud, aby znaleźć nóż produkowany przez doświadczoną manufakturę, która wie co robi, używając przy tym najwyższej jakości materiałów, zdolnych do długiej pracy, przez bardzo długie lata.