Ten rodzaj noża jest niezwykle ostry, a to dlatego, aby móc skutecznie oddzielić mięso od kości. To idealny przyrząd do czynności rzeźniczych!
Luksusowa firma z Włoch Coltelleri Saladini tworzy noże kuchenne o kutych ostrzach. Każde ostrze posiada wygrawerowane logo producenta - dowód autentyczności, a także gwarancja jakości.
Znakowanie wykonuje się podczas craftu, gdy ostrze nie jest jeszcze utwardzone.
Saladini bardzo selektywnie podchodzi do wyboru stali - używa głównie hartowaną stal nierdzewną o wysokiej lub 100% zawartości węgla.
Do wytwarzania ostrzy Sladaini wykorzystuje dwa procesy: wygaszania i kucia.
Wygaszanie używa się jest do tworzenia ostrzy noży, frezów domykających cygara i pewnej linii noży stołowych. Ostrza te są wycinane z płyt stalowych, których grubość uzależniona jest od przeznaczenia noża.
Najtrudniejszy proces produkcji przechodzą kute ostrza za pomocą młotka i kowadła, które stosowane są do noży kuchennych i stołowych oraz kolekcjonerskich. Ręcznie wykuwanie pozwala na stworzenie odpowiednich kształtów ostrz, konsoli i trzepni, które są umieszczane w uchwytach.
Po cechowaniu oba typy ostrzy przechodzą proces hartowania i wyżarzania w obróbce termicznej, która w zależności od składu stali, determinuje prawidłowy stopień twardości dla optymalnej krawędzi tnącej.
Firma ta doświadczenie zdobyła dzięki wielowiekowej tradycji. Mieści się ona we włoskim miasteczku Scarperia. Dosłowne znaczenie tej nazwy to „miasto noży”. To tutaj drzemią od starożytności talenta związane z rzemiosłem noży. Owe rzemiosło było postrzegane jako starożytna forma sztuki.
Aby asortyment kuchenny włoskiej marki stał się bardziej wyjątkowy, Luxury Products daje Państwu możliwość wygrawerowania lub wytłoczenia dowolnego tekstu, dedykacji czy inicjałów na danym produkcie.
Z pewnością będzie to oryginalny prezent!
- Producent
- Salidini
- Model
- 5002
- Materiał
- trzonek: drewno oliwne / wół - róg / róg bawoli; ostrze: stal nierdzewna
- Długość całkowita
- 31 cm
- Długość ostrza
- 16,5 cm
- Mycie i pielęgnacja
- po umyciu ręcznym należy osuszyć nóż ręcznikiem papierowym; trzonek impregnować oliwą z oliwek, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym
- Czas realizacji
- w zależności od stanu magazynowego producenta
- Wysyłka/Prezent
- na życzenie wysyłka pod wskazany adres, w eleganckim prezentowym opakowaniu, z możliwością dołączenia karty z dedykacją lub życzeniami
- Grawer/Wytłaczanie
- na życzenie grawerowanie, lub wytłaczanie dowolnego tekstu, dedykacji czy inicjałów
Dane producenta
Nazwa
Saladini s.r.l.
Adres
Via Solferino 17/a,19,21 50038 Scarperia e San Piero
Kontakt
+390558431010
- e-commerce@coltelleriasaladini.it
Na opakowaniu ostrzeżenia oraz informacje dotyczące bezpieczeństwa, parametry identyfikujące produkt.
Informacje o producencie