Saladini Mały nóż do sera

Ten oto nóż przeznaczony jest specjalnie do serów półtwardych. Manufaktura Coltelleri Saladini produkuje noże kuchenne o kutych ostrzach. Każde ostrze posiada wygrawerowane logo producenta - potwierdzenie autentyczności, a także gwarancja jakości. Zna

SKU: SLDINI-7006

Dostępność produktu: Na zamówienie - od 2 do 5 tygodni

Zobacz inne produkty z kategorii Ekskluzywne akcesoria kuchenne lub producenta Saladini s.r.l. z wysyłką w 24 godziny

Zadzwoń i zamów przez telefon:

+48 660 777 937 +48 577 036 777

Opis

Ten oto nóż przeznaczony jest specjalnie do serów półtwardych.


Manufaktura Coltelleri Saladini produkuje noże kuchenne o kutych ostrzach. Każde ostrze posiada wygrawerowane logo producenta - potwierdzenie autentyczności, a także gwarancja jakości. Znakowanie wykonywane jest podczas craftu, gdy ostrze nie jest jeszcze utwardzone.

Saladini bardzo selektywnie podchodzi do wyboru stali - wykorzystuje głównie wysokiej jakości hartowaną stal nierdzewną o wysokiej lub 100% zawartości węgla.

Do produkcji ostrzy Sladaini wykorzystuje główne dwa procesy: wygaszania i kucia.

Wygaszanie wykorzystywane jest do tworzenia ostrzy noży, frezów domykających cygara i pewnej linii noży stołowych. Ostrza te są wycinane z płyt stalowych, których grubość uzależniona jest od przeznaczenia noża.
Najbardziej skomplikowany proces produkcji przechodzą kute ostrza za pomocą młotka i kowadła, które stosowane są do noży kuchennych i stołowych oraz kolekcjonerskich. 

Ręcznie wykuwanie pozwala na stworzenie odpowiednich kształtów ostrz, konsoli i trzepni, które zostaną wstawione do uchwytu.

Po cechowaniu oba typy ostrzy przechodzą proces hartowania i wyżarzania w obróbce termicznej, która w zależności od składu stali, determinuje prawidłowy stopień twardości dla optymalnej krawędzi tnącej.

Tradycja Saladini sięga XV wieku – wówczas pierwszy „Master Knifemakers” opublikował jej statut. Zawarte w nim były cele ochrony oraz plan procesu produkcji i handlu nożami. Od tamtego pokolenia po dzień dzisiejszy producenci podążają śladami swoich przodków i tworzą produkty z tej samej pasji i tradycji.

Firma ta doświadczenie zdobyła dzięki wielowiekowej tradycji. Mieści się ona we włoskim miasteczku Scarperia. Dosłowne znaczenie tej nazwy to „miasto noży”. To tutaj drzemią od starożytności talenta związane z rzemiosłem noży. Owe rzemiosło było postrzegane jako starożytna forma sztuki.

Obok serii tradycyjnych noży, Saladini oferuje szeroką gamę noży kuchennych, akcesoriów stołowych, sztućców, aż do korkociągów i obcinarek do cygar. Każdy produkt wykonany jest z ogromną starannością, z troską o każdy szczegół.

Z pewnością będzie to niesamowity prezent!


Producent
Salidini
Model
7006
Materiał trzonka
drewno oliwne / wół - róg / róg bawoli;
Materiał ostrza
wysokiej jakości hartowana stal nierdzewna
Długość całkowita
22 cm
Długość ostrza
9 cm
Pielęgnacja i mycie
mycie ręczne, suszenie ręcznikiem papierowym; trzonek impregnować oliwą z oliwek, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym
Czas realizacji
w zależności od stanu magazynowego producenta
Wysyłka/Prezent
na życzenie wysyłka pod wskazany adres, w eleganckim prezentowym opakowaniu, z możliwością dołączenia karty z dedykacją lub życzeniami
Grawer/Wytłaczanie
na życzenie grawerowanie, lub wytłaczanie dowolnego tekstu, dedykacji czy inicjałów
Informacje o producencie

Atrybuty / szczegóły

SKU
Producent Saladini s.r.l.
Model 7006
Przeznaczenie Do sera
Sztućce i akcesoria pojedynczo Noże
Ilość elementów 1 - 5
grawer TAK

Zobacz katalog

Opinie

Brak opinii dla tego produktu.