Ten oto nóż przeznaczony jest specjalnie do serów półtwardych.
Manufaktura Coltelleri Saladini produkuje noże kuchenne o kutych ostrzach. Każde ostrze posiada wygrawerowane logo producenta - potwierdzenie autentyczności, a także gwarancja jakości. Znakowanie wykonywane jest podczas craftu, gdy ostrze nie jest jeszcze utwardzone.
Saladini bardzo selektywnie podchodzi do wyboru stali - wykorzystuje głównie wysokiej jakości hartowaną stal nierdzewną o wysokiej lub 100% zawartości węgla.
►Do produkcji ostrzy Sladaini wykorzystuje główne dwa procesy: wygaszania i kucia.
Wygaszanie wykorzystywane jest do tworzenia ostrzy noży, frezów domykających cygara i pewnej linii noży stołowych. Ostrza te są wycinane z płyt stalowych, których grubość uzależniona jest od przeznaczenia noża.
Najbardziej skomplikowany proces produkcji przechodzą kute ostrza za pomocą młotka i kowadła, które stosowane są do noży kuchennych i stołowych oraz kolekcjonerskich.
Ręcznie wykuwanie pozwala na stworzenie odpowiednich kształtów ostrz, konsoli i trzepni, które zostaną wstawione do uchwytu.
Po cechowaniu oba typy ostrzy przechodzą proces hartowania i wyżarzania w obróbce termicznej, która w zależności od składu stali, determinuje prawidłowy stopień twardości dla optymalnej krawędzi tnącej.
Tradycja Saladini sięga XV wieku – wówczas pierwszy „Master Knifemakers” opublikował jej statut. Zawarte w nim były cele ochrony oraz plan procesu produkcji i handlu nożami. Od tamtego pokolenia po dzień dzisiejszy producenci podążają śladami swoich przodków i tworzą produkty z tej samej pasji i tradycji.
Firma ta doświadczenie zdobyła dzięki wielowiekowej tradycji. Mieści się ona we włoskim miasteczku Scarperia. Dosłowne znaczenie tej nazwy to „miasto noży”. To tutaj drzemią od starożytności talenta związane z rzemiosłem noży. Owe rzemiosło było postrzegane jako starożytna forma sztuki.
Obok serii tradycyjnych noży, Saladini oferuje szeroką gamę noży kuchennych, akcesoriów stołowych, sztućców, aż do korkociągów i obcinarek do cygar. Każdy produkt wykonany jest z ogromną starannością, z troską o każdy szczegół.
Z pewnością będzie to niesamowity prezent!
- Producent
- Salidini
- Model
- 7006
- Materiał trzonka
- drewno oliwne / wół - róg / róg bawoli;
- Materiał ostrza
- wysokiej jakości hartowana stal nierdzewna
- Długość całkowita
- 22 cm
- Długość ostrza
- 9 cm
- Pielęgnacja i mycie
- mycie ręczne, suszenie ręcznikiem papierowym; trzonek impregnować oliwą z oliwek, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym
- Czas realizacji
- w zależności od stanu magazynowego producenta
- Wysyłka/Prezent
- na życzenie wysyłka pod wskazany adres, w eleganckim prezentowym opakowaniu, z możliwością dołączenia karty z dedykacją lub życzeniami
- Grawer/Wytłaczanie
- na życzenie grawerowanie, lub wytłaczanie dowolnego tekstu, dedykacji czy inicjałów
Dane producenta
Nazwa
Saladini s.r.l.
Adres
Via Solferino 17/a,19,21 50038 Scarperia e San Piero
Kontakt
+390558431010
- e-commerce@coltelleriasaladini.it
Na opakowaniu ostrzeżenia oraz informacje dotyczące bezpieczeństwa, parametry identyfikujące produkt.
Informacje o producencie