Nóż do krojenia chleba powinien posiadać ząbkowane ostrze, które pozwala na doskonałe cięcie.
Warto docenić włoskie rzemiosło – produkty Saladini są bowiem oryginalne i wykonane z najwyższej jakości materiałów.
Włoska manufaktura Saladini posiada w swojej ofercie niezawodne akcesoria kuchenne o kutych ostrzach. Każde ostrze posiada wygrawerowane logo producenta - świadectwo autentyczności, a także gwarancja jakości.
Znakowanie wykonuje się podczas craftu, gdy ostrze nie jest jeszcze utwardzone.
Saladini bardzo selektywnie podchodzi do wyboru stali - posługuje się głównie hartowaną stal nierdzewną o wysokiej lub 100% zawartości węgla.
Do wytwarzania ostrzy Sladaini wykorzystuje dwa procesy: wygaszania i kucia.
Wygaszanie stosowane jest do tworzenia ostrzy noży, frezów domykających cygara i pewnej linii noży stołowych. Ostrza te są wycinane z płyt stalowych, których grubość zależna jest jest od przeznaczenia noża.
Najbardziej skomplikowany proces produkcji przechodzą kute ostrza za pomocą młotka i kowadła, które wykorzystywane są do noży kuchennych i stołowych oraz kolekcjonerskich. Ręcznie wykuwanie pozwala na stworzenie odpowiednich kształtów ostrz, konsoli i trzepni, które są umieszczane w do uchwytu.
Po cechowaniu oba rodzaje ostrzy przechodzą proces hartowania i wyżarzania w obróbce termicznej, która w zależności od składu stali, determinuje prawidłowy stopień twardości dla optymalnej krawędzi tnącej.
Producenci Saladini łączą wrodzoną wiedzę o projektowaniu ze świadomością współczesnych potrzeb rynku.
Firma ta doświadczenie zdobyła dzięki wielowiekowej tradycji. Mieści się ona we włoskim miasteczku Scarperia. Dosłowne znaczenie tej nazwy to „miasto noży”. To tutaj drzemią od starożytności talenta związane z rzemiosłem noży. Owe rzemiosło było postrzegane jako starożytna forma sztuki.
Aby asortyment kuchenny włoskiej marki stał się bardziej wyjątkowy, Luxury Products daje Państwu możliwość wygrawerowania lub wytłoczenia dowolnego tekstu, dedykacji czy inicjałów na danym produkcie.
Z pewnością będzie to oryginalny prezent!
- Producent
- Salidini
- Model
- 5003
- Materiał
- trzonek: drewno oliwne / wół - róg / róg bawoli; ostrze: stal nierdzewna
- Długość całkowita
- 38 cm
- Długość ostrza
- 23,5 cm
- Mycie i pielęgnacja
- po umyciu ręcznym należy osuszyć nóż ręcznikiem papierowym; trzonek impregnować oliwą z oliwek, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym
- Czas realizacji
- w zależności od stanu magazynowego producenta
- Wysyłka/Prezent
- na życzenie wysyłka pod wskazany adres, w eleganckim prezentowym opakowaniu, z możliwością dołączenia karty z dedykacją lub życzeniami
- Grawer/Wytłaczanie
- na życzenie grawerowanie, lub wytłaczanie dowolnego tekstu, dedykacji czy inicjałów
Dane producenta
Nazwa
Saladini s.r.l.
Adres
Via Solferino 17/a,19,21 50038 Scarperia e San Piero
Kontakt
+390558431010
- e-commerce@coltelleriasaladini.it
Na opakowaniu ostrzeżenia oraz informacje dotyczące bezpieczeństwa, parametry identyfikujące produkt.
Informacje o producencie