COFFEE PLANT

  • Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiark Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty cytryny, limonki i konfitury wiśniowej.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL28, SL34, Ruiru 11SMAKTradycją stało się, że kenijskie kawy to wybór dla miłośników kwasowości ziaren z tego regionu. Są polecane ze względu na ich nietypowy, afrykański, rześki charakter. Kenia Nyeri jest pod tym względem bogata – wyczuwalna cytrusowość ustępuje w pewnym momencie słodyczy wiśni i czerwonych owoców. Te nuty przeplatają się w udanej, kenijskiej fiksacji. Czy sprawdzi się w espresso? Ziarno to doskonale nadaje się do espresso, ponieważ mimo że jest propozycją dla lubiących rześkie kawy, profil Kenii Nyeri pozwala na dłuższe zanurzenie się w jej smaku i czerpanie z metod produkcyjnych, które pogłębiają jej naturalną, owocową gęstość.OBRÓBKAGdy owoce kawowca są czerwone i dojrzałe, zbiera się je ręcznie do wiader wcześnie rano i transportuje do młyna. Owoce są następnie starannie sortowane i depulpowane. Po fermentacji kawa jest myta czystą wodą i suszona pod afrykańskim słońcem, aż osiągnie optymalny poziom wilgotności wynoszący około 12%. Proces ten odbywa się dwa razy w roku: główny zbiór ma miejsce między październikiem a grudniem, a wczesny zbiór (w minimalnych ilościach) odbywa się między kwietniem a lipcem.PLANTACJAW regionie Nyeri kawa ma duże znaczenie kulturowe, co wpływa na jakość upraw i obróbki. Lokalne kooperatywy zajmujące się kawą promują zrównoważony rozwój i etyczne praktyki handlowe, co zwiększa wartość ich produktów na rynku. Rolnicy w Nyeri często przykładają dużą wagę do selekcji owoców oraz staranności w obróbce, co ma istotny wpływ na końcową jakość kawy. Jednym z producentów tego ziarna jest kooperatywa Kahuro, która często zdobywa certyfikaty jakości (Fair Trade czy Rainforest Alliance), co pozwala na skuteczną promocję ich kawy na rynku specialty.

    54,00 zł
  • Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii i Tanzanii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnienio Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii i Tanzanii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, kandyzowanej cytryny i kwiatów.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, TanzaniaMetoda obróbki: Natural, Washed Odmiana: MixSMAKLubimy łączyć ziarna, zwłaszcza te, które dodają kawie charakteru, aromatu lub sprawiają, że staje się ona bogatsza. Floral to doskonały przykład tego, jak kawy brazylijskie mogą harmonijnie współgrać z afrykańskimi, tworząc doskonałe espresso. Kawa o gęstym, słodkim, mleczno-czekoladowym charakterze pozwala nam na chwilę doświadczyć czegoś więcej. Subtelna kwiatowość, którą wprowadza Tanzania w tym blendzie, doskonale dopełnia smak, nie rezygnując przy tym z równowagi. Można również wyczuć ciekawe orzeźwienie w postaci cytrynowego akcentu. To wszystko sprawia, że kawa jest świetną propozycją na zbalansowaną i spokojną filiżankę espresso.OBRÓBKASwój kwiatowy charakter Floral Essence zawdzięcza tanzańskiemu ziarnu. Obróbka w regionie Songwe w Tanzanii łączy tradycyjne metody z nowoczesnymi technologiami, co pozwala uzyskać kawę specialty o wysokiej jakości. Dbałość o każdy etap procesu, dostęp do czystej wody oraz odpowiednie warunki klimatyczne sprawiają, że kawa z tego regionu wyróżnia się na tle innych. W kooperatywie Iyenga stosuje się metodę fully washed. Owoce są depulpowane, a następnie umieszczane w wodzie na fermentację, co pozwala na rozkład pozostałości mucilage (śluz), wpływając na czysty, przyjemny, owocowy smak.PARZENIEEspresso z Floral Essence charakteryzuje się gęstością już w samym sobie. Odpowiedni stosunek ziaren z Brazylii i Tanzanii nadaje kawie zarówno charakter, jak i aromat. Wystarczy użyć 18 g kawy i parzyć ją do uzyskania 36-38 g espresso. Czas parzenia powinien wynosić 30 sekund.PLANTACJATanzania Iyenga to jedno z ziaren tego blendu. Iyenga to kooperatywa zlokalizowana w regionie Songwe w południowej Tanzanii. Założona w 2003 roku, skupia 297 producentów kawy. W tym regionie powszechną praktyką jest uprawa międzyplonowa, gdzie drzewa kawowe łączone są z bananami, fasolą i orzeszkami ziemnymi. Podobnie jak w innych kooperatywach, rolnicy dostarczają swoje czerwone owoce do stacji myjącej w celu przetworzenia. W ciągu ostatniej dekady kooperatywa dokonała znacznych inwestycji w swoją Centralną Jednostkę Przetwarzania (CPU), w tym w nową ekologiczną depulpatornię finansowaną z funduszy rządowych oraz w budowę nowego młyna.

    52,00 zł
  • Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Kenii i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, drip Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Kenii i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, cytrusów, jagód, kwiatów i czerwonych owoców.Kraj pochodzenia kawy: Kenia / EtiopiaRegion: Guji / NyeriOdmiana: MixedMetoda obróbki: Washed, NaturalPołożenie upraw: 1720 - 2210 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 85 / 100 punktówO KAWIEFLOW Cold Brew to kawa pomyślana do przygotowani napojów na zimno - oczywiście na ciepło nikt nie zabrania! Naszym zdaniem dobre cold brew powinno być zimne, orzeźwiające, owocowe i o pełnym body. I w taki sposób chcieliśmy aby taka kawa smakowała, dlatego do blendu trafiły afrykańskie ziarna. W chłodnej filiżance znajdziesz gęstą kawę o lepkim, lekko syropowym body o orzeźwiającej, przypominającej cytrusy, kwasowości. Całość otoczona jest owocową słodyczą i dopełniona kwiatowymi aromatami. W FLOW Cold Brew mamy do czynienia z 3 różnymi ziarnami, które zostały poddane dwóm różnym metodą obróbki. Ziarna z Kenii przeprocesowano w klasyczny i typowy dla tego kraju sposób - fully washed. Tak więc po segregacji, odseparowaniu wiśni nie nadających się do dalszego procesowania, kawa została przepuszczona przez depulper, poddana procesowi fermentacji w czystej wodzie by na koniec zostać wysuszoną pod afrykańskim słońcem. Podobnej obróbce została poddana jedna z Etiopii w blendzie. Z kolei druga z Etiopii, po procesie selekcji została rozmieszczona na łożach afrykańskich by suszyć się przez około 20 dni. Dzięki dodatkowi w FLOW Cold Brew kawy z obróbki naturalnej, kawa nabrała głębi, słodyczy oraz owocowej intensywności.PRZEPISDo cold brew polecamy klasyczną dozę 6 gramów kawy na 100 gramów zimnej wody. FLOW Cold Brew najlepiej parzy się zmielone dość grubo, nawet nieco grubiej niż do Chemexa, i macerowane w lodówce przez 14-16 godzin. Tak przygotowana kawa na zimno powinna mieć odpowiednie body, wysoką słodycz i wciąż orzeźwiającą kwasowość.Drip na lodzie? Użyj 6 gramów kawy na każde 50 gramów wody, mieląc standardowo jak do drippera, którego używasz w domu. Pozostałe 50 gramów wody z klasycznej dozy, zamień na kostki lodu włożone do serwera jeszcze przed pierwszym zalaniem.                                     

    139,00 zł
  • Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiark Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty cytryny, limonki i konfitury wiśniowej.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL28, SL34, Ruiru 11SMAKTradycją stało się, że kenijskie kawy to wybór dla miłośników kwasowości ziaren z tego regionu. Są polecane ze względu na ich nietypowy, afrykański, rześki charakter. Kenia Nyeri jest pod tym względem bogata – wyczuwalna cytrusowość ustępuje w pewnym momencie słodyczy wiśni i czerwonych owoców. Te nuty przeplatają się w udanej, kenijskiej fiksacji. Czy sprawdzi się w espresso? Ziarno to doskonale nadaje się do espresso, ponieważ mimo że jest propozycją dla lubiących rześkie kawy, profil Kenii Nyeri pozwala na dłuższe zanurzenie się w jej smaku i czerpanie z metod produkcyjnych, które pogłębiają jej naturalną, owocową gęstość.OBRÓBKAGdy owoce kawowca są czerwone i dojrzałe, zbiera się je ręcznie do wiader wcześnie rano i transportuje do młyna. Owoce są następnie starannie sortowane i depulpowane. Po fermentacji kawa jest myta czystą wodą i suszona pod afrykańskim słońcem, aż osiągnie optymalny poziom wilgotności wynoszący około 12%. Proces ten odbywa się dwa razy w roku: główny zbiór ma miejsce między październikiem a grudniem, a wczesny zbiór (w minimalnych ilościach) odbywa się między kwietniem a lipcem.PLANTACJAW regionie Nyeri kawa ma duże znaczenie kulturowe, co wpływa na jakość upraw i obróbki. Lokalne kooperatywy zajmujące się kawą promują zrównoważony rozwój i etyczne praktyki handlowe, co zwiększa wartość ich produktów na rynku. Rolnicy w Nyeri często przykładają dużą wagę do selekcji owoców oraz staranności w obróbce, co ma istotny wpływ na końcową jakość kawy. Jednym z producentów tego ziarna jest kooperatywa Kahuro, która często zdobywa certyfikaty jakości (Fair Trade czy Rainforest Alliance), co pozwala na skuteczną promocję ich kawy na rynku specialty.

    199,00 zł
  • Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Kenii i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, drip Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Kenii i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, cytrusów, jagód, kwiatów i czerwonych owoców.Kraj pochodzenia kawy: Kenia / EtiopiaRegion: Guji / NyeriOdmiana: MixedMetoda obróbki: Washed, NaturalPołożenie upraw: 1720 - 2210 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 85 / 100 punktówO KAWIEFLOW Cold Brew to kawa pomyślana do przygotowani napojów na zimno - oczywiście na ciepło nikt nie zabrania! Naszym zdaniem dobre cold brew powinno być zimne, orzeźwiające, owocowe i o pełnym body. I w taki sposób chcieliśmy aby taka kawa smakowała, dlatego do blendu trafiły afrykańskie ziarna. W chłodnej filiżance znajdziesz gęstą kawę o lepkim, lekko syropowym body o orzeźwiającej, przypominającej cytrusy, kwasowości. Całość otoczona jest owocową słodyczą i dopełniona kwiatowymi aromatami. W FLOW Cold Brew mamy do czynienia z 3 różnymi ziarnami, które zostały poddane dwóm różnym metodą obróbki. Ziarna z Kenii przeprocesowano w klasyczny i typowy dla tego kraju sposób - fully washed. Tak więc po segregacji, odseparowaniu wiśni nie nadających się do dalszego procesowania, kawa została przepuszczona przez depulper, poddana procesowi fermentacji w czystej wodzie by na koniec zostać wysuszoną pod afrykańskim słońcem. Podobnej obróbce została poddana jedna z Etiopii w blendzie. Z kolei druga z Etiopii, po procesie selekcji została rozmieszczona na łożach afrykańskich by suszyć się przez około 20 dni. Dzięki dodatkowi w FLOW Cold Brew kawy z obróbki naturalnej, kawa nabrała głębi, słodyczy oraz owocowej intensywności.PRZEPISDo cold brew polecamy klasyczną dozę 6 gramów kawy na 100 gramów zimnej wody. FLOW Cold Brew najlepiej parzy się zmielone dość grubo, nawet nieco grubiej niż do Chemexa, i macerowane w lodówce przez 14-16 godzin. Tak przygotowana kawa na zimno powinna mieć odpowiednie body, wysoką słodycz i wciąż orzeźwiającą kwasowość.Drip na lodzie? Użyj 6 gramów kawy na każde 50 gramów wody, mieląc standardowo jak do drippera, którego używasz w domu. Pozostałe 50 gramów wody z klasycznej dozy, zamień na kostki lodu włożone do serwera jeszcze przed pierwszym zalaniem.                                     

    49,00 zł