
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, który to towarzyszy wielu z nas niemalże na każdym kroku życia. To dzięki niej znajdujemy w sobie energię do pracy bądź nauki z rana, nią raczymy się podczas spotkań z członkami rodziny, przyjaciółmi czy współpracownikami, jak również kupujemy ją niejednokrotnie jako prezent dla osób bliskich naszemu sercu.
Napitek ten podbił serca nie tylko Polaków ale i niemalże całego cywilizowanego świata, dlatego też w dniu dzisiejszym pragniemy choćby pokrótce przyjrzeć się jego historii oraz opracowywanym na przestrzeni kolejnych wieków sposobom jego parzenia. Serdecznie zapraszamy do lektury!
Historia parzenia kawy - od ziarenka do sieci kawiarni
Jak wynika z podań naukowych, kawa przywędrowała do nas z Etiopii niemalże dwa tysiąclecia temu. Na poparcie tych słów eksperci podają etymologię samego słowa, które to bezpośrednio wiąże się z jednym z etiopskich regionów, a mianowicie - Kaffa. Nasiona stanowiły jednakże na samym początku jedno z dań tamtejszej kuchni, jako że spożywane były najczęściej na surowo bądź też z dodatkiem masła oraz soli. Na pomysł parzenia kawy oraz przyrządzania jej jako napoju pierwsi wpadli Jemeńczycy, jednakże miało to miejsce wiele wieków później. Jeżeli nie będziemy się kierować mitami i legendami, a jasnymi przekazami historycznymi, możemy ustalić, iż pierwsze wzmianki dotyczące napitku będącego bohaterem dzisiejszego wpisu sięgają XV wieku. Następnie kawa dość szybko rozpowszechniła się także w innych rejonach, w tym w Persji, Egipcie, Syrii, czy też Turcji.
Niezależnie od tego, jaki typ napoju najbardziej nam odpowiada, przyznać należy, że on sam ma za sobą niezwykle bogatą i burzliwą historię - od ziarna konsumowanego w jednym zakamarków Etiopii po wyrób tak popularny, że to właśnie wokół niego tworzone są całe, generujące wielomiliardowe zyski na całym świecie sieci kawiarni. Jedno jest pewne - bez „małej czarnej” o poranku bądź pysznego cappuccino będącego uzupełnieniem naszego popołudniowego deseru nasze dni nie byłyby takie same. Pozostaje nam tylko i wyłącznie cieszyć się ze znacznej dostępności kawy, jej relatywnie niewygórowanej ceny…oraz podziękować przodkom, że pozwolili nam ją odkryć oraz nauczyli w jaki sposób przygotowywać z niepozornie wyglądających ciemnych ziarenek pełen smaku i aromatu napój!