Jak elegancko podać kawę?

Jak elegancko podać kawę?

Kochasz pić kawę? Nie wyobrażasz sobie rozpoczynać bez niej dnia? A może rytuał delektowania się jej smakiem jest związany z Twoimi spotkaniami z najbliższymi? Jeżeli tak, to koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem.

Odpowiemy w nim na pytanie, jak elegancko podać kawę? W jaki sposób zadbać o szczegóły, aby tak prosta czynność, jaką bez wątpienia jest właśnie picie kawy, kojarzyło nam się z naprawdę miłą czynnością? Serdecznie zapraszamy!

Krótka historia kawy

Kawa to wyjątkowy napój podawany na gorąco, który jest sporządzany z ziaren kakaowca. W zależności od metody ziarna mogą być zmielone lub poddane procesowi instantyzacji. Ta metoda polega na nadaniu ziarnom odpowiedniej struktury, która umożliwia ich późniejsze bezproblemowe rozpuszczanie. O kawie jest dosłownie — głośno od lat. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z Etiopii i sięgają I tysiąclecia p.n.e., kiedy to ziarna kakaowca miały za zadanie dodać energii, zmniejszając przy tym uczucie senności. Sama zaś kawa została rozpowszechniona na przełomie XIII I XIV wieku przez arabskich kupców.

Pierwsza kawa w Europie

Kiedy zaś kawa pojawiła się w Europie? Mieszkańcy południowo-wschodniego kontynentu mieli dostęp do niej o wiele wcześniej niż ci z krajów zachodnich. Warto wspomnieć również o tym, że w XVII wieku, kawa była nie tylko bardzo eleganckim, ale i co za tym idzie — niezwykle drogim napojem. Mimo to cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. Na spotkania przy 'małej czarnej' decydowali się zarówno przyjaciele, jak i osoby ze sobą współpracujące.

Opowiadając o historii kawy w Europie, nie sposób nie wspomnieć także o Jerzym Kulczycki, który to otworzył w 1683 roku pierwszą kawiarnię w Wiedniu. Dom Pod Błękitną Butelką — bo właśnie taką nazwę nadał lokalowi, w menu oferował, chociażby kawę z mlekiem, czy warianty dosładzane miodem.


Jakie cechy powinna posiadać dobrej jakości kawa?

Opisując kawę, można powiedzieć, że jest dobra lub... nie. Czy jednak warto aż tak zawężać cechy tego wyjątkowego napoju? Ależ oczywiście, że nie! Co więcej, poznanie charakterystycznych właściwości kawy wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Na co zatem zwrócić uwagę, decydując się na wybór nowej kawy? Co jest istotne?

    • odcień palenia ziaren
    • aromat
    • kwasowość i goryczka

Na podstawie odcienia palenia ziaren, można bardzo łatwo ocenić, z jaką kwasowością i goryczką będziemy mieć do czynienia. Międzynarodowa Organizacja Kawy podaje aż 18 różnych odcieni wypalonej kawy. Wśród nich można wyróżnić, chociażby aromat korzenny, karmelowy, a nawet popielny! Jeżeli zaś chodzi o samą kwasowość, to należy unikać kaw, której zapach przypomina ocet. Taki efekt mógł zostać uzyskany poprzez błędne procesy produkcyjne. Goryczka kawy jest bezpośrednio związana z zawartością kofeiny.

„– Jaką kawę pijasz?
– Czarną jak noc, słodką jak grzech.” [Neil Gaiman, Chłopaki Anansiego]

Kupując kawę, zadbaj o to, aby...

   • była wyłącznie z selekcjonowanych ziaren
    • pochodziła ze sprawdzonych plantacji
    • wypalana w renomowanych i certyfikowanych palarniach w ten sposób zyskasz pewność, że mieszanka, na którą się decydujesz, jest najwyższej jakości.

Jak podać kawę espresso?

Do najpopularniejszych kaw należy bez wątpienia espresso, którego objętość wynosi około 25-30 mililitrów. To podstawowa, a zarazem bardzo wyrazista kawa, której smaku i aromatu, nie da się podrobić! Aby taka kawa mogła jak najlepiej smakować, warto pamiętać o tym, że powinna być degustowana zaraz po przyrządzeniu. Niewielką filiżankę należy wcześniej podgrzać i postawić ją na spodku. Gdy kawa espresso jest serwowana w domu lub w kawiarni, dodatkowo zaleca się podanie cukru i szklanki z niegazowaną wodą.


W czym podać americano?

Fani espresso, bardzo chętnie decydują się także na wypróbowanie americano. Ta konkretna kawa powstaje bowiem poprzez dolanie wrzątku właśnie do espresso. Dzięki temu można bez trudu określić nie tylko moc takiej kawy, ale i jej preferowaną wielkość. W zależności od tego może być podana w kubku lub w filiżance.

Odpowiednie serwowanie latte macchiato i cafe latte

Kolejnym, równie popularnym napojem jest latte macchiato. To z kolei połączenie espresso z gorącym mlekiem. Charakterystyczna mleczna pianka nad warstwą kawy i mleka, to napój, który uświetnia niejedno popołudnie. Aby móc odpowiednio rozkoszować się latte macchiato, warto zaserwować je w odpowiednio wysokiej szklance z uchwytem. Powinna mieć co najmniej 300 ml i być wykonaną z grubszego szkła. Dzięki temu kawa będzie prezentować się bardzo estetycznie, a jej picie będzie jeszcze przyjemniejsze.

Jeżeli zaś chodzi o cafe latte, to do serwowania najlepiej wykorzystać szklankę o pojemności 250 ml. W przypadku tej kawy stosunek mleka do kawy jest większy.

Inne mleczne odmiany kawy, czyli jak serwować capuccino

Opisując sposoby serwowania kawy z dodatkiem mleka, nie sposób nie wspomnieć o capuccino. To bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych odmian kawy! Dodawane mleko w formie pianki może być podane solo lub z posypką wykonaną z czekolady, lub cynamonu. Filiżanka do capuccino powinna być szeroka, najlepiej porcelanowa. Jeżeli zaś chodzi o jej pojemność, to zaleca się nie przekraczać 200 ml.

Inną odmianą tego wyjątkowego napoju jest scurro cappuccino/dry capuccino, które od klasycznej wersji, różni się przede wszystkim ilością pianki z mleka. Warto pamiętać, że można ją podawać w dokładnie takich samych filiżankach jak tradycyjne capuccino — na spodku i z odpowiednio dopasowaną łyżeczką.

Serwowanie mrożonych kaw w pięknym wydaniu
Trudno zaprzeczyć temu, że w upalne dni wprost doskonale sprawdzają się kawy w... mrożonym wydaniu. Nic więc dziwnego, że bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się, chociażby cafe frappe. To klasyczna, mrożona kawa, którą najlepiej serwować w wysokich szklankach z uchwytem. Aby napój prezentował się nienagannie, a do tego nigdzie się nie wylał, szklankę warto postawić, umieścić na pasującym ceramicznym spodeczku. Dodatkowo szklankę uzupełniamy o wysoką łyżeczkę lub słomkę, ponieważ cafe frappe powstaje z połączenia kawy, lodów, bitej śmietany i oczywiście mleka.

Drugim, równie popularnym zimnym napojem kawowym jest freddo, czyli espresso na zimno. Aby je 'zaparzyć' wykorzystuje się kostki lodu. W niektórych odsłonach freddo jest podawane z alkoholem, zazwyczaj w takich samych filiżankach, w jakich serwuje się klasyczne espresso.

Czy podawanie kawy w domu musi być problematyczne?

Niskie i wysokie szklanki, duże i mniejsze kubki — serwowanie kawy w domowych warunkach, bardzo często idzie w parze z wykorzystywaniem naprawdę różnych naczyń. Zmielona kawa zalana prosto wrzątkiem nie należy do zbyt eleganckich, dlatego bez wątpienia warto zadbać o to, aby mieć w domu nawet najprostszą kawiarkę. Do serwowania warto zaś wykorzystać porcelanowe filiżanki, których ogromną zaletą jest przede wszystkim to, że długo utrzymują ciepło. Dodatkowo takie naczynia nie wykazują tendencji do odbarwiania się, dzięki czemu ich fantastycznym wyglądem można cieszyć się przez naprawdę długi czas.


O czym jeszcze pamiętać podczas serwowania kawy?

Wybór dobrze wykonanego i czystego naczynia do serwowania kawy to jedno. Nie można jednak zapominać także o tym, że bardzo duże znaczenie ma również samo podanie napoju. Zadbaj więc o to, aby dopasować odpowiednią ilość kawy — nie powinno jej być ani za mało, ani zbyt dużo, tak aby picie było bezproblemowe i przyjemne.
W wielu kawiarniach zwyczajowo do kawy podaje się niewielką czekoladkę lub korzennego herbatnika. O tyle, o ile takie rozwiązanie jest odpowiednie właśnie dla kawiarni, tak w domu lepiej zdecydować się na podanie słodkości osobno, np. na specjalnie dostosowanej do tego paterze. W formie ciekawostki warto zaś wspomnieć o tym, że do intensywnych kaw nie pasują ciasta i torty z kremami, ponieważ takie połączenie smaków bardzo często się ze sobą 'gryzie'.


Serwowanie kawy to prawdziwa sztuka, którą zdecydowanie warto opanować. Dzięki temu ten napój będzie smakował jeszcze lepiej, a przyjemność z jego picia z całą pewnością wejdzie na zupełnie nowy poziom.

Kupuj w sklepie

Czytaj również

Jaki jest bardzo dobry prezent ślubny?

Jaki jest bardzo dobry prezent ślubny?

Ślub to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu pary młodej. Goście, chcąc podkreślić wyjątkowość tej chwili, często zastanawiają się: Jaki jest bardzo dobry prezent ślubny? Ostateczny wybór zależy od stylu, gustu i oczekiwań nowożeńców. Niektóre upominki mają przede wszystkim wartość użytkową, inne niosą ze sobą ładunek emocjonalny, a są też takie, które łączą oba te aspekty. Dlatego najlepiej postawić na prezent, który będzie miał trwałą i ponadczasową wartość.