
Macie ochotę na pyszne danie włoskie, ale w zupełnie nowej odsłonie? Przygotujcie spaghetti bolognese z twistem, czyli takimi dodatkami, które sprawią, że ta znana niemal na całym świecie potrawa nabierze nieco innego smaku. Co można dodać do sosu pomidorowo-mięsnego, by zyskał egzotyczną lub oryginalną nutę? Podpowiadamy!
Spaghetti bolognese z twistem czy bez?
Oprócz pizzy na cienkim cieście, warstwowej lasagne, puszystej focacci i słodkiego tiramisu, spaghetti bolognese należy do najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Długie nitki makaronu pokryte gęstym sosem pomidorowo-mięsnym i oprószone drobno tartym serem są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także bardzo łatwe w przygotowaniu. Z tego prostego powodu potrawa szybko zyskała dużą popularność najpierw w całej Europie, a później na pozostałych kontynentach. Choć według starych, tradycyjnych przepisów sos mięsny powinien się gotować minimum 2 godziny, dzięki różnorodnym dodatkom lub użyciu innych składników czas ten można skrócić nawet kilkakrotnie.
Najlepsze dodatki podkręcające smak spaghetti bolognese
Przygotowanie spaghetti bolognese z twistem należy do wyjątkowo łatwych, ponieważ podstawowy sos skomponowany jest z niewielkiej ilości produktów, do których należą: drobno siekana cebula, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mielone mięso, pulpa pomidorowa, przyprawy oraz niewielka ilość czerwonego wina (opcjonalnie). Wszystkie składniki są kolejno podsmażane, a na koniec zalane przecierem i wolno duszone, dopóki mięso nie nabierze miękkości. Aby danie nabrało jeszcze więcej charakteru i głębokiego smaku, w trakcie przygotowywania można dodać również inne składniki.
• Pieczarki – jeśli podczas smażenia mięsa dodacie do niego kilka pokrojonych w plasterki pieczarek, spaghetti bolognese zyska przyjemny dla podniebienia grzybowy smak oraz bardziej kremową konsystencję.
• Pieczone warzywa – pokrojone w większa kostkę i upieczone w piekarniku papryki, cukinie, cebule oraz pomidory, po zblendowaniu na gładką masę utworzą fantastyczny w smaku sos. Można go podawać z makaronem w wersji wege lub połączyć ze smażonym mięsem.
• Szpinak – jak smakuje spaghetti bolognese ze szpinakiem? Genialnie! Świeże liście podsmażcie na patelni wraz z ugotowanym al dente makaronem i tartym serem grana padano. Po przełożeniu na talerz całość zalejcie sosem mięsnym oraz udekorujcie listkami bazylii.
• Tofu – pyszne bolognese można przygotować również po wegetariańsku, zastępując mięso pokrojonym w drobną kostkę, mielonym lub rozdrobnionym widelcem tofu. Dla pogłębienia smaku warto dodać trochę mielonej ostrej papryki i ulubionych przypraw.
• Boczniaki – a może spaghetti bolognese z twistem w postaci boczniaków? Pokrojone w cienkie paski grzyby podsmażcie tak jak mielone, a następnie dodajcie przyprawy i sos pomidorowy, a w kilka minut stworzycie wyjątkowo smaczne danie bezmięsne.
• Boczek – jeśli przepadacie za potrawami pachnącymi wędzonką, to dodanie do mięsa pokrojonego w drobną kostkę boczku jest znakomitym pomysłem. Przyrządzony w ten sposób sos nie tylko ma głębszy smak, ale jest również wyjątkowo aromatyczny.
Bolognese w niecodziennym wydaniu
Chociaż spaghetti bolognese to przede wszystkim długi makaron z mięsnym sosem, danie to można przygotować również na inne sposoby, zastępując poszczególne składniki. Mielone z pomidorami świetnie pasuje do spłaszczonych linguine podłużnych rurek penne czy grubszych wstążek tagliatelle. Gęsty sos doskonale daje się zapiekać po przełożeniu płatkami lasagne czy wypełnieniu szerokich cannelloni. Dodatkowo, bolognese idealnie się sprawdza także jako składnik aromatycznej zapiekanki ziemniaczanej oraz farsz pieczonych na złoto pierogów calzone.
Jak jeszcze można przygotować spaghetti bolognese z twistem? Dodając do sosu ulubione przyprawy, zapiekając z różnymi warzywami, a nawet zastępując makaron długimi nitkami zrobionymi z cukinii, marchwi lub specjalnej odmiany dyni. Zanim zaczniecie przygotowywać to pyszne danie, koniecznie zajrzyjcie na przepisy.pl i dowiedzcie się, jak zrobić spaghetti bolognese w niespełna 30 minut. Zapraszamy!
Artykuł Sponsorowany