
Kredens to mebel, który jeszcze do niedawna kojarzył się wyłącznie z babciną kuchnią. Obecnie jednak wraca on do łask w nieco innej odsłonie. Jaka jest historia kredensu? Czym kierować się przy jego wyborze?
Krótka historia kredensu
Kredens znany był już w XV wieku. Służył on wówczas do przechowywania elementów zastawy stołowej oraz zamkniętych potraw. W nieco bardziej ozdobnej wersji mebel ten pojawił się we Włoszech około 1500 roku. Występował on wówczas pod nazwą “credenzone” i pełnił funkcję elementu pośredniego między skrzynią a szafą. Kredens przyjmował postać niskiej, szeroko rozbudowanej szafki, która od przodu zamykana była dwojgiem drzwi, nad którymi umieszczone były szuflady. Do jego dekoracji wykorzystywano zdobione naczynia stołowe, misy, dzbany czy puchary.
Wyjątkowo efektownie prezentowały się kredensy zdobione dekoracjami rzeźbiarskimi o motywach architektonicznych. W późniejszych latach mebel ten pojawił się także w meblarstwie francuskim, gdzie powstały jego odmiany, takie jak chociażby dressuar. To mebel na wysokich nogach, który z wyglądu przypominał średniowieczną, gotycką szafę słupową. We Francji dużą popularnością cieszył się także nieco masywniejszy bufet z szerokimi otwieranymi od boku drzwiami. Z upływem czasu kredens powiększał się i podwyższał. Dla polskiego wzornictwa charakterystyczne były duże, bogato zdobione kredensy.
W tradycyjnych gospodarstwach domowych funkcję kredensu pełnił duży mebel, służący do przechowywania produktów spożywczych wymagających przechowywania w suchym miejscu, takich jak chociażby cukier czy przyprawy. Umieszczano w nim także zastawę, obrusy oraz serwety. W XIX wieku spopularyzowano dwukondygnacyjny kredens z górną, często przeszkloną częścią służącą do eksponowania ozdobnych naczyń.
Jak wybrać idealny włoski kredens?
Do produkcji kredensów najczęściej wykorzystuje się drewno. Mogą być one utrzymane w naturalnej, brązowej kolorystyce lub przybierać odcienie beżu, bieli czy szarości. Wyjątkowo efektownie prezentują się modele o postarzanej, przecieranej powierzchni. To idealne rozwiązanie do wnętrz utrzymanych w stylu klasycznym, prowansalskim czy skandynawskim.
Poszczególne modele kredensów różnić mogą się od siebie wymiarami oraz budową. Poza zamykanymi szafkami mogą posiadać one również otwarte półki czy przeszklone witryny, w których umieścić można elegancką zastawę stołową, rodzinne pamiątki czy ulubione bibeloty.
Kredens jest meblem niezwykle uniwersalnym, który znajdzie zastosowanie w różnych pomieszczeniach. Wstawić można go między innymi do kuchni. Wówczas doskonale będzie się on sprawdzać do przechowywania filiżanek, kubków czy misek. W jego dolnej części umieścić można natomiast garnki, obrusy, nieco rzadziej używane sprzęty AGD czy produkty spożywcze o długim terminie ważności, jak mąka, kasza czy makaron. Bardzo praktyczne są kredensy wyposażone w dodatkowy blat, na którym postawić można na przykład doniczki z ziołami.
Kolejne pomieszczenie, w którym dobrze sprawdzać będzie się kredens, jest jadalnia. Jego zamknięte części najlepiej wykorzystać do przechowywania zastawy stołowej, a otwarte - do wyeksponowania porcelanowych filiżanek czy ozdobnych talerzy.
W ostatnim czasie coraz częściej spotkać można się z włoskimi kredensami w salonie. Trudno się temu dziwić - to reprezentatywne pomieszczenie, w którym tego typu dekoracyjne meble jak najbardziej zdadzą egzamin. Tego typu mebel przekształcić można wówczas w stylową domową biblioteczkę. W jego górnej części warto wyeksponować książki w eleganckich okładkach, a dolną wykorzystać do przechowywania dokumentów.