
Osoby często biorące udział w różnej maści bankietach, przyjęciach okazjonalnych oraz balach doskonale zdają sobie z pewnością sprawę, iż istnieje swoista etykieta jasno i przejrzyście regulująca to, jak powinny być podawane określone typy alkoholi. Inaczej zaserwujemy bowiem whisky, inaczej wino, a jeszcze w inny sposób calvados.
Co jednak zrobić w sytuacji, gdy gościom ma zostać podany dość popularny w naszym kraju szampan? W ramach dzisiejszego artykułu sprawdzimy jakim zasadom etykiety podlega ten właśnie niskoprocentowy trunek i podpowiemy w jaki sposób należy ich przestrzegać. Serdecznie zapraszamy do lektury!
Jak podawać szampana?
Aby zaserwować szampana zgodnie z obowiązującymi prawidłami savoir vivre, zadbać należy, aby napój ten podany został w specjalnie przystosowanych do tego celu kieliszkach, które to ułatwią rozkoszowanie się jego smakiem oraz zachwycanie się jego niepowtarzalnym zapachem. Nie bez znaczenia pozostaje także możliwość podziwiania unoszących się ku powierzchni bąbelków, co w jeszcze pełniejszym stopniu uprzyjemnia konsumpcję. Aby było to możliwe, zastosowane powinny być kryształowe kieliszki w kształcie określanym przez ekspertów jako flute, a więc cechujące się wysoką nóżką, jak również mogące poszczycić się lekko wydłużoną, smukłą oraz wysoce przezroczystą czaszą.
Jeżeli gościom ma być zapewniony maksymalny komfort raczenia się szampanem, organizator powinien zadbać, by szklane lampki doprowadzone zostały do temperatury pokojowej – jeżeli będą one zbyt zimne, trzymanie kieliszka przez dłuższy okres czasu, na przykład podczas angażującej konwersacji, okazać się może nie lada wyzwaniem!
Nieco inaczej ma się sytuacja jeśli chodzi o temperaturę samego trunku. By szampan nie utracił swoich unikatowych właściwości organoleptycznych i zasmakował nawet najbardziej wybrednym gościom, przed podaniem i rozlaniem do kieliszków typu flute powinien on zostać schłodzony w lodówce – rekomendowaną przez ekspertów jest temperatura oscylująca w granicach od 5 do 9 stopni Celsjusza, jako że to właśnie ona umożliwia delektowanie się smakiem napitku, sprawiając jednocześnie, że nie jest on ani zbyt zimny ani też nieprzyjemnie ciepły.
Jeżeli butelka z napojem ma pozostać do dyspozycji biesiadników bądź kelnerów, a jednocześnie organizator wolałby uniknąć konieczności jej nieprzerwanego umieszczania w lodówce i wyjmowania jej celem zapewnienia jej idealnej temperatury, strzałem w dziesiątkę okazać się może umieszczenie jej w specjalnym metalowym kubełku po brzegi wypełnionym lodem. Jest to dość popularna praktyka, szczególnie w renomowanych restauracjach, w których napój jest nieprzerwanie na podorędziu gości, natomiast nawet jeżeli jest on kosztowany stopniowo i powoli, mimo wszystko jest on w każdym momencie odpowiednio schłodzony.
Poprawna technika nalewania szampana
Jeżeli chodzi o kunszt serwowania szampana, należy w tym miejscu wspomnieć, iż powinien on być w kuchni bądź też na zapleczu obiektu w którym odbywa się przyjęcie prawidłowo nalany do lampek – bąbelki są jak najbardziej wskazane, jednakże należy unikać pojawienia się wysokiej piany, która to nie tylko wygląda dość nieestetycznie, ale także może doprowadzić do rozlania się (niejednokrotnie dość kosztownego) płynu.
Nadmienionej potencjalnej bolączki można na szczęście w prosty sposób uniknąć, wystarczy bowiem, że szampana wlewać będziemy do kieliszków pod kątem, a także – że wstępnie zapełnimy około jednej trzeciej naczynia, a dopiero potem uzupełnimy je do pełna napitkiem. Znacznie zminimalizuje to ryzyko jego wylania czy też nagromadzenia się na ściankach nadmiaru piany. Dodajmy, że kryształ jest odpowiednim materiałem na kieliszek.
„Jak” już wiemy…ale „z czym”?
Nad wyraz niewskazanym jest podawanie nawet prawidłowo nalanego oraz schłodzonego szampana bez dodatków smakowych mających na celu wydobycie lub też podkreślenie jego unikatowego smaku. By było to możliwe, napój ten serwowany powinien być w towarzystwie takich przysmaków jak naturalne sery, odpowiednio wyselekcjonowane owoce morza, pokrojone owoce, kawior…a jeżeli impreza organizowana jest na najwyższym krajowym lub też międzynarodowym poziomie – wskazane mogą być również trufle, które z pewnością przypadną do gustu zaproszonym gościom. Unikać powinno się z kolei słonych ryb, wszelkiej maści zup, czy też dość silnie przyprawionych ziołami i dodatkami smakowymi mięs oraz wędlin.
Słowem zakończenia…
W ramach dzisiejszego wpisu przybliżyliśmy naszym czytelnikom pokrótce główne zasady związane z podawaniem, przechowywaniem i serwowaniem szampana. Czy będą one miały zastosowanie tylko na imprezach oraz biesiadach wysokiej rangi? W żadnym wypadku nie musi tak być! Przykazy alkoholowego savoir vivre wykorzystać możemy w praktyce także goszcząc rodzinę, znajomych, czy też współpracowników w zaciszu własnych czterech ścian – znajomość obowiązujących norm i zwyczajów z pewnością zostanie przez osoby zaproszone doceniona oraz pochwalona.
Kto wie, może taka wiedza oraz umiejętności prawidłowego serwowania napojów, tak wysoko- jak i niskoprocentowych, okażą się przydatne podczas niejednej okazji towarzyskiej? Nawet jeśli nie, to będą one mogły zostać wykorzystane jako interesująca anegdotka celem rozpoczęcia rozmowy albo też przeniesienia jej na inne, bardziej nietypowe tory!