
Kawiarnie speciality w ostatniej dekadzie rosły w Polsce jak grzyby po deszczu. Niemal każde większe miasto może pochwalić się kawiarnią, w której serwuje się kawę najwyższej jakości. W czym tkwi sekret kawy speciality i dlaczego jej popularność będzie tylko rosła?
Czym właściwie jest kawa speciality?
Fazy rozwoju kultury kawowej możemy podzielić na trzy fale. Pierwsza fala kawy to jej odkrycie i pierwsze próby parzenia. Druga fala kawa to era espresso, włoskiego ekspresu ciśnieniowego i mlecznej kawy. Trzecia fala kawy, to moment w którym pierwsze skrzypce w parzeniu kawy zaczyna grać jakość ziaren. Większą wagę przykłada się do uprawy, zbioru, obróbki i wypaleniu, które staje się jaśniejsze, co pozwala na wydobycie z ziarna owocowych i kwiatowych aromatów. W tym momencie rodzi się kawa speciality, czyli najwyższej jakości ziarna hodowane z myślą o najlepszym smaku i aromacie.
Wyjątkowe ziarenka — wyjątkowy smak
Kawa to przecież ziarenko owocu kawowca! Nie powinna więc smakować jak spalone opony i tytoń, ale jak owoce cytrusowe, pestkowe, jak orzechy i czekolada. I to wszystko pozwala się wydobyć z kawy przy odpowiednim podejściu. Wszystkie ziarna speciality są traktowane z należytą powagę od krzewu aż po filiżankę. O kawie speciality możemy mówić kiedy ziarno otrzyma 80 na 100 punktów w skali jakości, a oceniane są przez specjalnych testerów jakości tzw Q-Graderów. Szeroki wybór kaw jakości speciality znajdziecie na Coffeedesk.pl!
Rytuał parzenia
Kawa jakości speciality to przede wszystkim kawy przelewowe, które parzy się z użyciem filtra, dzięki czemu są bardzo czyste w smaku i niezwykle bogate w kofeinę. Czarna kawa przelewowa jest delikatna, ale pozwala na odkrycie w kawie smaków i aromatów, które nie zawsze czujemy w małym espresso.
Rytuał parzenia kawy w dripie, Chemexie czy AeroPressie to magiczny proces, pozwalający na wydobycie z kawy jej prawdziwego, szalonego oblicza. Mielenie kawy, przelewanie filtra wodą, liczenie czasu parzenia i pieczołowite użycie wagi pozwalają na oderwanie się od codzienności choć na kilka chwil, aby cieszyć się ulubionymi ziarnami.
Moc kofeiny
Choć kawy przelewowe są znacznie delikatniejsze w smaku, to ich zawartość kofeiny bije na głowę espresso. W małej popularnej kawie znajduje się zaledwie 30-60 mg kofeiny, a w kubku czarnej kawy przelewowej nawet 200 mg pobudzającej substancji! Jeśli potrzebujecie pobudzenia na cały poranek, wybierzcie kawę przelewową, a pomysły same zaczną wpadać Wam do głowy!
Nasze ulubione kawy na start z kawą speciality!
Kawy speciality potrafią zaskoczyć przyzwyczajonych do ciemnych wypałów, dlatego przygotowaliśmy mały ranking ziaren na początek przygody z kawą speciality.
Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki to delikatna, czekoladowo-orzechowa kawa z Brazylii wypalona przez Auduna, norweskiego mistrza palenia kawy, który prowadzi swoją palarnię w Bydgoszczy, dostarczając pyszną kawę na całą Polskę.
Hi! Coffeedesk Holy Cup to kwiatowo-herbaciana, kawowa mieszanka dla odważnych kawoszy, którzy poszukują nowych doznań smakowych i gotowi są skoczyć na głęboką wodę.
Hard Beans Gwatemala San Martin kawa speciality to nie tylko ziarna do przelewu, ale także wysokiej jakości espresso. Gwatemala od warszawskiej palarni Hard Beans to pyszne espresso pełne smaku jabłek, pistacji i syropu klonowego, które dobrze połączy się z mlekiem.
Dlaczego warto wybrać kawę speciality? Podsumowanie
Kawa speciality to przede wszystkim dbałość o jakość na każdym etapie przygotowania kawy od plantacji, aż po filiżankę. To także partnerska współpraca palarni z plantacjami, aby zapewnić godziwe wynagrodzenie osobom, bez którym nie mielibyśmy luksusu picia kawy — hodowcom. Dlatego jeśli zależy Ci na najlepszym smaku kawy i sprawiedliwszym handlu, to kawa speciality jest tym, czego szukasz.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY